VIJESTI

Najviše pitanja iz Upitnika Evropske komisije odnosit će se na MVTEO

Priprema odgovora izuzetno složen i obiman posao

Fena

6.12.2016

Kada se uzmu u obzir nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jasno je da se radi o instituciji na koju će se, u odnosu na druge institucije u BiH uključene u sistem koordinacije, odnositi daleko veći broj pitanja iz Upitnika Evropske komisije, potvrđeno je iz Ministarstva.

Dodaju da iz toga proizilazi da je to ministarstvo jedna od ključnih institucija kada je u pitanju izvršavanje poslova vezanih za pripremu odgovora.

- S obzirom na navedeno te na činjenicu da se radi o izuzetno zahtjevnom i obimnom poslu, moglo bi se reći da su kapaciteti ovog ministarstva u određenim oblastima ograničeni. Međutim, imajući u vidu značaj Upitnika EK-a, odnosno da se radi o instrumentu politike proširenja kojim se procjenjuje spremnost države da započne proces pristupanja, očekuje se maksimalni angažman svih u Ministarstvu - navode iz te institucije.

Ističu da će se pitanja iz Upitnika EK-a odnositi na sve oblasti za koje je to ministarstvo nadležno po odredbama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, a to su oblasti poljoprivrede, energetike, zaštite prirodne okoline, konkurencije, carina, malih i srednjih preduzeća i trgovine.

Također, naglašavaju da je priprema odgovora na pitanja iz Upitnika EK-a izuzetno složen i obiman posao koji neće moći biti kvalitetno obavljen bez stalne saradnje i koordinacije svih institucija u BiH uključenih u sistem koordinacije.

Iz ovoga proizilazi da će biti neophodna koordinacija Ministarstva s drugim institucijama na svim nivoima vlasti, prvenstveno u oblastima za koju su nadležni entiteti, a Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu, kao što je poljoprivreda, zaštita životne sredine, energetika, i slično.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. decembra predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik s više od 3.000 pitanja.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.