GLOBUS

U požaru u noćnom klubu u Oaklandu poginulo 36 osoba, broj žrtava nije konačan

U američkoj državi Kaliforniji

Fena

6.12.2016

Broj poginulih u požaru u noćnom klubu u Oaklandu u američkoj državi Kaliforniji narastao je na 36,  a vatrogasci su obustavili dalju potragu jer prijeti opasnost da se građevina sruši.

Pomoćnik šerifa okruga Alameda, Tija Modeste izjavila je da je identificirano 11 žrtava. Većina poginulih bila je u 20-im i 30-im godinama, a među njima je bio i 17-godišnji mladić.

- I dalje ne znamo uzrok požara, a apsolutno smo uvjereni da će broj žrtava porasti - izjavila je šef vatrogasne brigade Tereza Delouč Rid, prenosi AFP.

Požar je izbio u petak u 23:30 sati po lokalnom vremenu u Oaklandu, u blizini San Francisca, u dvoetažnom skladištu što ga često koriste razni umjetnici iako za to nemaju dozvolu.

Te je večeri bio organiziran "rave" party uz koncert elektroničkog sastava Golden Donna, a pretpostavlja se da je na njemu učestvovalo od 50 do 100 osoba. Neke od žrtava su bile mlađe od 17 godina.

Zbog vatre se krov skladišta srušio, što je otežavalo napore da se tijela izvuku, prenosi Reuters. Policija je pozvala rodbinu nastradalih da im pomognu u identifikaciji tijela žrtava. Prema prvim informacijama broj žrtava bio je 33.

Vatrogascima je trebalo više od 12 sati da prodru u zapaljenu dvospratnicu. Ovo je najsmrtonosnija nesreća ove vrste u SAD-u još od 2003. godine kada je na Rhode Islandu poginulo 100 osoba u zapaljenom noćnom klubu.