LIFESTYLE

Dok na Balkanu školujemo djecu za trgovce, Amazon pokrenuo prodavnicu u kojoj ih uopće nema

Radi pomoću kompjuterskih senzora i umjetne inteligencije

Autor:(Am. K.)

6.12.2016

"Kako bi kupovina izgledala da možete ući u trgovinu, uzeti s police što želite i samo izići?", pita se u najnovijem promotivnom videu trgovina Amazon.

Upravo oni su posljednje četiri godine radili na posebnom projektu - Amazon GO trgovini koja omogućava kupcima da plate proizvod bez da uopće stoje u redu ili pojedinačno 'skeniraju' proizvode. Ovaj model će implementirati u poslovanje svoje trgovine u Seattleu već od sredine 2017., iše Index.hr.

Amazon GO radi pomoću kompjuterskih senzora i umjetne inteligencije koji detektiraju proizvode koje kupac iznosi iz trgovine. Kupac obavlja uobičajenu kupnju, stavlja proizvode u vrećicu, a senzori identificiraju proizvode i naplaćuju ih prilikom izlaska iz dućana.

Iako će na prvu izgledati kao krađa, kupac je okružen s više kamera nego što uopće može zamisliti, a kupovina će biti naplaćena putem virtualnog Amazon računa, dakle novac i kreditne kartice više neće biti potrebno imati sa sobom.

Kako se najavljuje, Amazonova trgovina bit će opskrbljena s gotovo svim proizvodima kao i druge trgovine - pićima, gotovom hranom poput sendviča i salate, te osnovnim namirnicama poput hljeba i mlijeka.

Prednosti za korisnike su očite - nema više čekanja u redovima ili igranja sa samoposlužnim blagajnama. Iako Amazon GO nema potrebu za blagajnicima i blagajnicama, ipak nisu eliminirani svi poslovi - poput slaganja polica i čišćenje.