KULTURA

Jasmili Žbanić za film "Srebrenica" 454.400 KM

Fondacija za kinematografiju BiH

Redakcija

5.12.2016

Fondacija za kinematografiju BiH izabrala je korisnike novčanih sredstava koja će se koristiti prilikom sufinanciranja filmskih projekata za 2016. godinu.

Konkurs je proveden u skladu s Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Transfera za kinematografiju” utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2016. godinu Federalnog ministarstvu kulture i sporta za sljedeće pozicije: sufinanciranje novih i ugovorenih filmskih projekata- proizvodnja dugometražnih filmova, sufinanciranje filmskih projekata - proizvodnja kratkometražnih filmova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), sufinanciranje filmskih projekata, sufinanciranje manjinskih bh. koprodukcija.

Stručni žiri odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju, radio je u sastavu: Nermina Mujagić (predsjednik žirija), Lejla Hodžić, Nebojša Bosnić, Josip Blažević i Boris Lalić.

Najveći iznos, 454.400 KM dobila je režiserka Jasmila Žbanić i njena producentska kuća Deblokada za film „Srebrenica“ koji će snimati prema knjizi "Pod zastavom UN-a".

Knjiga razotkriva najmračnije tajne genocida, monstruoznog zločina u kojem su ljudi, obitelji, očevi, sinovi, djeca... stradali samo zbog imena i prezimena. Ipak, priča je dramatizirana i ima nekoliko segmenata koji su drugačiji od onoga što se Hasanu desilo. Priča prati jednu sudbinu i govori o samo jednom segmentu tragedije.