GLOBUS

Schengen više nije isti: Ovo se sigurno neće svidjeti onima koji putuju kroz EU!

Dogovor koji sve mijenja

Redakcija

5.12.2016

Zemlje članice EU-a i Evropski parlament postigle su u ponedjeljak dogovor kojim se uvode sistemske provjere u odgovarajućim bazama podataka svih osoba koje ulaze u schengenski prostor ili izlaze iz njega, uključujući i državljane Europske unije.

Evropska komisija je u decembru prošle godine, nedugo nakon terorističkih napada u novembru 2015. u Parizu, predložila uvođenje sistemskih provjera u odgovorajućim bazama podataka svih koji ulaze u Europsku uniju kako bi se povećala sigurnost, javlja Reuters. 

Sistemske provjere državljana trećih zemalja i do sada su bile obvezne pri ulasku u EU, a sada se ta obaveza uvodi i pri izlasku iz EU-a i za državljane Unije.

- Terorizam je mržnja bez granica. Svaka osoba ima pravo na život i svaka demokratija ima pravo na svoje vrijednosti. Želimo sigurnost u svijetu koji se mijenja - izjavila je parlamentarna povjerenica za ovo pitanje Monica Macovei, dodajući da osiguranje vanjskih granica EU-a može zaustaviti kretanje terorista, oružja i materijala za masovno unišavanje.

Evropska komisija je pozdravila dogovor koji još formalno trebaju potvrditi Vijeće EU-a i Evropski parlament na plenarnoj sjednici.

- Pozdravljam dogovor Evropskog parlamenta i Vijeća o promjeni schengenskog zakona. Nakon uspješnog pokretanja Europske granične i obalne straže u oktobru, uvođenje sistemskih provjera za sve putnike koji prelaze vanjske granice EU-a novi je dodatni korak u našim nastojanjima da očuvamo slobodu kretanja unutar Schengena i garantujemo sigurnost našim građanima - izjavio je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King je istakao da “teroristi ne poštuju nacionalne granice” te da su sistemske kontrole na vanjskim granicama ključne za sprječavanje njihova ulaska u EU.

U situacijama kada sistemske kontrole izazovu velike gužve na granicama, moguće je uvođenje nasumičnih kontrola.