BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Trećim mjestom Goraždanin Zaim Žuga potvrdio da je među najboljima u svijetu

Zvanični rezultati Svjetskog takmičenja radioamatera

Al. B.

5.12.2016

Radioamater Zaim Žuga iz Goražda osvojio je treće mjesto na Svjetskom takmičenju radioamatera - CQ WPX Contest, koje je krajem maja organizirala Američka asocijacija radioamatera. Još jedan vrijedan uspjeh Žuga je postigao u pojedinačnoj konkurenciji, na uređaju male snage opsega do 160 metara.

- Po preliminarnim rezultatima iz juna bio sam drugi, ali sam po tek objavljenim, zvaničnim rezultatima ipak treći u svijetu. Drugi je sada jedan Mađar koji nije ni bio na listi. Sretan sam što sam uspio napraviti još jedan uspjeh za moju BiH i moje Goražde. Nekad sam bio i prvi, ali ni treće mjesto nije loše – kazao nam je Žuga.

Na ovakvim takmičenjima učestvuje stotine hiljada radioamatera iz cijelog svijeta. Oni se takmiče iz zemalja u kojima žive i imaju za cilj da ostvare što više veza sa što više različitih zemalja. Upravo zbog velikog broja učesnika obrada podataka dugo traje i zvanični rezultati se čekaju mjesecima.

Zaim Žuga jedna je od živih legendi goraždanskog radio – amaterizma. Sa zastarjelom opremom 2005. godine bio je prvi u svijetu, a dva puta je bio četvrti. Radioamaterizmom se bavi od svoje 14. godine, kada se iskradao iz kuće da bio noć proveo uz stanicu. 1972. i 1974. godine položio je treću i drugu klasu, a 1981. godine postao radioamater prve klase.

- 11.11.1981. godine u 11.30 sati uspostavio sam kontakt sa svemirskim brodom Shuttle 2 i njegovim pilotima. Dobio sam i od NASA-e zahvalnicu, koja je izgorjela u kući tokom rata zajedno sa još 100-200 diploma i priznanja iz mnogih od oko 280 zemalja sa kojima sam uspostavljao kontakte – sjeća se Žuga.

zaim-zuga-2

Brojne poznate ličnosti iz cijelog svijeta bavi se radio – amaterizmom.

- Razgovarao sam sa jordanskim kraljem Huseinom, imao čak i poziv da ga posjetim, ali nisam mogao zbog posla kojim sam se tada bavio. Uspostavljao sam i kontakt sa španskim kraljem Karlosom. Glumac Jul Briner je bio radioamater, ali sa njim nisam pričao. Sjedio sam sa Kirk Daglasom, a njegov sin Majkl je radioamater. Na Olimpijadi u Sarajevu upoznao sam princezu od Monaka, Ingemara Stenmarka, Bojana Križaja, Jura Franka ... – kaže Žuga.

U našoj državi vlasti se radio – amatera sjete samo u vanrednim situacijama, a zaboravlja se i njihov doprinos iz rata. Posebnu ulogu u spajanju razdvojenih porodica, ali i u odbrani od agresije kroz ostvarivanje povjerljivih, vojnih kontakata, radioamateri su imali u opkoljenim gradovima poput Goražda.

- Da nije bilo radioamatera ne bi bilo ni Goražda. Radio sam sa Kinom, Vahom, Čengom, Krajom, Hošom i drugima. Nije nas bilo puno, ali smo činili čuda. Da nas nije bilo drugačije bi se stvari odvijale. Treba znati, a to piše i u pravilima bivše JNA, da je veza krvotok. Ako nema veze ne znate ni gdje ste, ni šta ste, ni kako ste – ističe Žuga.