VIJESTI

Crnadak: Dodikove izjave uličarske, umjesto predsjedničke

Ministar vanjskih poslova BiH otvoreno

Fena

5.12.2016

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crandak ocijenio je da ponašanje i izjave Milorada Dodika ne priliče funkciji predsjednika.

- Njegove izjave su u uličarskom stilu- rekao je Crnadak.

Dodik je, kako je naveo, mogao još u junu da pokaže državničko ponašanje, kada je u Banjoj Luci održana konferencija ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI).

-Da je Dodik dostojno obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske bio bi 16.juna ove godine u Banjoj Luci kako bi, kao domaćin, dočekao deset ministara vanjskih poslova koji su tada bili u najvećem gradu RS-a, među kojima i šefa autrijske diplomatije Sebastiana Kurtza i evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna. Dodik je, međutim, tada pobjegao iz Banje Luke - rekao je Crnadak.

Reagirajući na Dodikove tvrdnje da „Crnadak iz Austrije može da ponese suvenir ili čokoladu iz Austrije“, šef bh.diplomatije je naveo da on bar ništa ne iznosi iz RS-a.

- Neko kući dolazi s čokoladom i suvenirom, a neko s kilogramom zlata, naveo je Crnadak.

Prethodno je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao za pojedine medije u RS-u da „Crnadak može da ponese kakav suvenir ili čokoladu iz Austrije, pa da građani imaju bar neke koristi od njegovih ekskurzija po stranim državama".

Crnadak i predsjednik PDP-a Branislav Borenović su kritikovali Dodika jer je u funkciji predsjedika dao podršku Norbertu Hoferu na predsjedničkim izborima u Austriji te time nanio ogromnu štetu Republici Srpskoj.

Kandidat desnice Norbert Hofer izgubio je u izbornoj trci za predsjednika Austrije, od nezavisnog kandidata Van der Bellena.