SPORT

Igor Emkić za Avaz.ba: Umor je presudio da ne osvojim turnir u Tuzli

Tuzlanski kickboxer drugi na manifestaciji "World Grand Prix Euro"

D. KOVAČ

5.12.2016

Tuzlanski kickboxer Igor Emkić nije uspio da obraduje svoje sugrađane u namjeri da pokori "Mejdan" na manifestaciji "World Grand Prix Euro", održanoj 3. decembra. U izrazito jakoj konkurenciji osam vrhunskih K-1 boraca u kategoriji do 85 kilograma, Emkić je zauzeo sjajno drugo mjesto.

Ponestalo snage

Emkića je u finalu savladao Rus Timur Aylyarov prekidom u drugoj rundi. Porazu 27-godišnjaka kumovao je umor, jer se u prethodne dvije borbe mnogo istrošio, pa mu je u ringu protiv Rusa ponestalo snage. U oba meča Emkić je nakon sudijskih odluka slavio - nad Italijanom Giuseppeom de Domenicom i Francuzom Davidom Radeffom.

- Zadovoljan sam nastupom u Tuzli, iako mislim da sam mogao za nijansu biti i bolji. Mislim da sam u finalu mogao pobijediti Timura. Da mi je glava bila malo hladnija, da se nisam borio pred domaćom publikom, da nisam imao toliki pritisak, ali i želju da slavim, možda bih čak i njega mogao pobijediti u finalu. Generalno sam zadovoljan, jer iz Top osam boraca Evrope bilo koga da pobijedite, mislim da imate pravo biti ponosni na sebe, a kamo li doći do finala na jednom ovakvom jakom turniru - rekao je Emkić na početku razgovora za Avaz.ba.

Ističe kako su obojica radili po tri borbe, s tim da je Rus u finalu za nijansu bio svježiji.

U finalnu borbu ušao sam poprilično ispovređivan i iscrpljen, tako da sam svom treneru rekao da imam snage samo za jednu rundu i da ću Timura pokušati nokautirati u prvoj rundi, a ako u tome ne uspijem, izgubio sam - iskren je Emkić.

Pojašnjava kako je na samom početku borbe krenuo izuzetno ofanzivno i svog protivnika dobro uzdrmao.

- Nakon toga uvezao sam seriju 6-7 dobrih udaraca. U njegovim očima vidio sam da je poprilično gotov i da ga samo sila zemljine teže održava na nogama. Ali, eto, njegova fizička sprema, porijeklo, ali i iskustvo održali su ga da preživi tu prvu rundu, nakon čega ja tačno nisam mogao više da se borim. Čisto njegovo guranje natjeralo me je da padnem i da mi sudija broji - dodao je Emkić.

Mnogo povreda

Na naše pitanje da li je možda izabrao pogrešnu taktiku u prva dva meča i da je eventualno agresivnijim pristupom mogao izvojevati pobjede i prije sudijske odluke, Emkić ističe kako sada o tome ne želi kalkulisati.

- Iz sadašnje perspektive, možda sam i mogao krenuti agresivnije, kako bih sačuvao što više snage za finale. Međutim, nažalost, sada je za to kasno - kazao nam je Emkić.

Prvi protivnik, Italijan Giuseppe de Domenico, oduzeo mu je dosta snage i nanio mnogo povreda.

- Već nakon prvog meča, lijeva noga mi je od tih silnih middle-kickova i jakih udaraca bila natečena, jedva sam se oslanjao na nju. Pokušao sam da izađem što svježiji iz tog meča, međutim kako god da sam zamahnuo, šta god da sam napravio, naišao sam na blok, njegov lakat ili kuk. U drugom meču protiv francuskog borca Davida Radeffa štedio sam zadnju (lijevu) nogu, i većinom koristio boksersku tehniku - rekao je Emkić.

Upitali smo ga i kako se osjeća nakon izuzetno tri teška meča, protiv tri vrhunska borca.

- Hvala Bogu, nikada nisam doživio težu saobraćajnu nesreću, ali mislim da se sada osjećam kao da jesam. Oba lakta su mi komplet crna, kuk i rebra su mi crni, na lijevo stopalo ne mogu da se oslonim niti da na njega navučem neku obuću, vilice me bole... - istakao je Emkić.

Slijedi oporavak

Naglašava kako će do Nove godine iskoristiti vrijeme da se pokuša oporaviti, no to ne znači da neće imati lakše treninge. A za početak naredne godine najavljuje pripreme punim tempom za nove borbe.

Emkić napominje kako pred njim predstoji veoma dinamična 2017. godina, u kojoj već ima zakazano nekoliko mečeva.

- Naredne mečeve imat ću u februaru i martu, možda čak i ovdje u Tuzli, a zatim u maju u Beogradu. Čak mi iz K-1 žele ponuditi i revanš protiv Aylyarova, što ću objeručke rado prihvatiti - rekao nam je Emkić.

Ističe kako mu je već isplaćeno 5.000 dolara koje je zaradio na turniru u Tuzli, ali se i solidariše sa kolegama Dževadom Poturkom i Mirkom Filipovićem, kojima K-1 duguje novac za nastupe na Grand Prix turniru u Zagrebu iz 2013. godine.

- Naravno, ja sam uvijek tu da podržim svoje kolege borce, kao i Dževada i Mirka, koji su možda i jedan nivo iznad mene. Nadam se da će oni te novce uskoro dobiti, ako ih već nisu i dobili - rekao je Emkić, dodavši da se do sada nije susreo sa problemima slične prirode.

Badr Hari ima šanse da iznenadi Verhoevena

Emkić nam je prokomentarisao i predstojeću superborbu između Rica Verhoevena, aktuelnog prvaka u teškoj kategoriji, i legendarnog Badr Harija, koja je na programu u subotu, 10. decembra u njemačkom Oberhausenu.

- Kao profesionalac, mislim da tu Badr Hari ima šansu da Verhoevena iznenadi u prvoj rundi. Međutim, što meč bude odmicao, mislim da su šanse na strani Verhoevena. Ipak je on u kontinuitetu, godišnje radi 5-6 mečeva, dok je sa druge strane Badr Hari napravio veliku pauzu, vraća se iz borilačke penzije u ring - dodao je Emkić.