NOGOMET

Rahimić za Avaz.ba otkriva sljedeće korake u trenerskoj karijeri nakon dobijene A licence

Nekadašnji reprezentativac uspješno okončao školovanje

N. KUSTURA

5.12.2016

Elvir Rahimić definitivno ne može bez fudbala. I nakon završene profesionalne karijere najtrofejniji bh. fudbaler, čije vitrine krasi 18 pehara iz različitih takmičenja, "zaplivao" je u trenerske vode.

Kadetska ekipa

U Vogošći je minulog vikenda izvršena podjela trenerskih licenci u organizaciji Centra za edukaciju kadrova Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a među dobitnicima trenerske UEFA A licence bio je i Rahimić.

- Zahvalan sam profesorima na dobrom radu i na svemu onome što su nas naučili. Mnogo su se trudili, te smo nakon studija izašli dosta bogatiji znanjem. Ovim putem želim se zahvaliti Muniru Taloviću, Mensuru Doganu i svim ostalim profesorima na profesionalnom i kvalitetnom radu. Naredni cilj mi je dobijanje trenerske UEFA PRO licence kako bih mogao voditi ozbiljni profesionalni klub. Vjerovatno će to biti ekipa iz Rusije, ali nije isključeno da i promijenim sredinu - ističe Rahimić za Avaz.ba.

Trenutno vodi kadetsku (U-17) ekipu moskovskog CSKA, kluba u kojem je proveo najveći dio karijere i u kojem je stekao fudbalsko ime prepoznatljivo širom svijeta.

rahimic-ronaldo-por-bih-jh

Rahimić u vrijeme profesionalne karijere: Duel sa Ronaldom

- U čitavom omladinskom pogonu rade treneri koji su nekad nastupali za prvi tim CSKA. Naša kadetska ekipa igra u zoni Moskve, a kasnije nam slijedi doigravanje. Prvenstvo starta 26. januara sljedeće godine, a utakmice će se zbog vremenskih uvjeta igrati na velikim terenima u moskovskim dvoranama. Vrijedi istaći da u Moskvi ima pet ili šest takvih stadiona - kaže Rahimić koji dodaje da u glavnom gradu Rusije danas vlada veliko nevrijeme, da pada jak snijeg, zbog čega je više od stotinu avionskih letova otkazano.

Nesretan gol

Kako sam kaže, zadovoljan je nastupom reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Grčke.

- Nesretno smo primili taj gol u zadnjim minutama. Pobjeda bi nam baš dobro došla, ali šta da se radi. Ima još puno utakmica do kraja, ništa nije izgubljeno. Čak naprotiv. Ako ponovimo igru kao iz Atine, onda Svjetsko prvenstvo nije toliko daleko - smatra Rahimić

Potez vrijedan poštovanja je svakako i uključivanje Rahimića u projekt izgradnje stadiona Grbavica.

- Vjerujem da većina bivših reprezentativaca prati bh. ligu. Tačnije kada imamo vremena. Mi smo uvijek tu da pomognemo i to je jedna mali dio od nas. Drago nam je kad se dobre stvari rade u našem domaćem fudbalu i to smo prepoznali u ovom Željinom projektu - kaže za kraj Rahimić koji je dodao da će novogodišnje praznike provesti najvjerovatnije u Rusiji.