GLOBUS

Otkriveno ko je ubio Jasera Arafata: Otrovao ga jedan od najbližih saradnika?!

Istražna komisija formirana od strane palestinskih vlasti utvrdila

Redakcija

5.12.2016

Istražna komisija formirana od strane palestinskih vlasti utvrdila je da je bivši zvaničnik Fataha Mohamed Dahlan odgovoran za smrt palestinskog predsjednika Jasera ​​Arafata.

Arafat je umro krajem 2004. godine, u 75 godini, u Francuskoj, poslije kratke bolesti. O uzroku smrti se od tada raspravlja, a bio je tema raznih teorija zavjere, od kojih se u mnogima tvrdilo da je Arafat otrovan.

Nalazi palestinske komisije, objavljeni u nedelju, tvrde da je Dahlan dao Arafatu otrovan lijek tokom njegove hospitalizacije u Parizu, prenose izraelski mediji.

mohamed-dahlan-foto-ap-1480956033-1051401

Mohamed Dahlan, Foto AP

U izvještaju se dalje navodi da je su Dahlanovi ljudi bili u kontaktu sa zvaničnicima strane delegacije tokom posjete, koja je isporučila otrovni lijek namijenjen Arafatu. Pojedinci koji su umješani kasnije su priznali njihov zločin, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se također optužuje Dahlan za pokušaj angažiranja visokih oficira i komandanata u palestinskoj upravi i izvođenje vojnog udara na Zapadnoj obali kako bi se svrgao Arafat i postavio Mahmud Abas za nasljednika.

Dahlan je bio prisiljen na progonstvo nakon što ga je Fatah optužio za korupciju i izdaju, kao i saradnju sa Izraelom. To je prekršaj koji zaslužuje smrtnu kaznu po palestinskom ustavu.

Dahlan i njegovi bliski saradnici negiraju navode i optužuju palestinske sigurnosne snage da vode prljavu kampanju protiv njega iz straha, jer može pobijediti na demokratskim predsjedničkim izborima.