VIJESTI

Brisanje učenika “Bosna Seme” uzburkalo bh. javnost

Neće u Mostaru dobiti priznanja

A. H. - A. Nu.

5.12.2016

Učenici obrazovnih institucija “Bosna Seme“ koji su i ove godine ostvarili izuzetne rezultate na raznim poljima neće danas na svečanosti u Mostaru dobiti priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Pismo učenika

Povodom toga, neki učenici pisali su nadležnima podsjetivši ih da su ranijih godina regularno dobivali nagrade, zatraživši objašnjenje, ali i preispitivanje odluke Ministarstva.

Kao što smo jučer pisali, najdrastičniji je primjer Bahrudina Trbalića, izuzetno uspješnog učenika Međunarodne srednje škole u Tuzli, osvajača srebrene medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, čije ime je izbrisano s prvobitnog spiska učenika za dodjelu priznanja. 

Odgovorne u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta  Tuzlanskog kantona zatekla je tvrdnja federalne ministrica obrazovanja Elvire Dilberović da ona ne pravi spiskove te da ime učenika koje je izostavljeno sa spiska “nije ni dobila”.

collage-fotor

Muratović: Stigao čudan zahtjev                                                             Dilberović: Mi smo primijetili grešku

- Pedagoški zavod TK, kao vrlo profesionalna i odgovorna institucija, na osnovu postojećih kriterija odabrao je tri učenika s najboljim rezultatima i nama u Ministarstvu obrazovanja TK dostavio njihova imena, da bismo mi taj prijedlog proslijedili Federalnom ministarstvu. Prvo među najboljim bilo je upravo ime Trbalića, na čije rezultate smo ponosni. Nakon što smo dostavili prijedlog, prije dva-tri dana stigao nam je dopis koji je potpisala ministrica Dilberović, u kome se traži da zamijenimo predloženog Trbalića novim prijedlogom jer, kako su naveli, Trbalić “ne ispunjava kriterije”. Bilo je čudno, ali smo na tu njihovu intervenciju poslali još jedno ime kao prijedlog za nagradu - kazao nam je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja u Vladi TK.

On kaže da niko nije znao šta je stvarni razlog izostavljanja imena tuzlanskog srebrenog olimpijca sa spiska koji su dostavili u Sarajevo, s obzirom na to da nije bilo šireg objašnjenja koji su to kriteriji koje on ne ispunjava.

- U dopisu koji nam je stigao navedeno je da će, bez obzira da li im Tuzlanski kanton dostavio drugi prijedlog za nagradu ili ne, Federalno ministarstvo skinuti Trbalića sa spiska za nagrade - navodi Muratović.

Drugi spisak

S druge strane, federalna ministrica Dilberović tvrdi da je kantonalni ministar Muratović poslao šest imena, tri za osnovnu, tri za srednju školu.

- On je učenika Trbalića, koji je iz srednje škole, stavio da dolazi iz osnovne. Mi smo reagirali da smo primijetili grešku i tražili da ministar ispravi to, što je i uradio tako što je poslao drugo ime. Mi ne smijemo skidati nikoga od djece. To je uradio kantonalni ministar. On je skinuo Trbalića sa spiska - kaže Dilberović u jučerašnjoj izjavi za "Avaz".

Trbalić uz nobelovce

Inače, Bahrudin Trbalić od ove godine student je i stipendista prestižnog „Masshacuhsetts Institute of Technology“ (MIT) u Bostonu. Studira fiziku na departmanu na kojem su studirali najpoznatiji dobitnici Nobelove nagrade u svijetu iz oblasti fizike.

Međunarodna srednja škola u Tuzli koju je završio odličnim uspjehom, a koja je u sastavu “Bosna Seme”, radi u skladu s nastavnim planom i programom Tuzlanskog kantona.