BIH

Ćosiću odbijen zahtjev da se vrati na funkciju komesara policije!

Općinski sud nije prihvatio prijedlog privremene mjere

A. Du.

5.12.2016

Općinski sud Sarajevo odbio je zahtjev Vahida Ćosića, kojeg je Vlada KS 18. novembra smijenila s dužnosti komesara policije KS, za donošenje privremene mjere kako bi se on mogao vratiti na ovu funkciju.

Potvrdio je to za “Avaz” Ćosićev advokat Hakija Kurtović. U kratkoj izjavi za “Avaz” Kurtović je istakao da mu nije jasna odluka Općinskog suda, te da će se žaliti višoj sudskoj instanci.

Inače, Vlada KS je navedenog dana na vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova KS Vedrana Mulabdića, donijela rješenje kojim se Ćosić smjenjuje sa dužnosti policijskog komesara policije KS, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Kantonalne skupštine.

Nezavisni odbor prethodno je ustanovio da je Ćosić davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela te da je često bio neinformiran o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama.

Vlada KS je istog dana, do imenovanja novog čelnika policije KS na dužnost policijskog komesara imenovala dotadašnjeg načelnika Sektora uniformirane policije KS Mevludina Halilovića., koji ima čin glavnog inspektora. Halilović je, inače, bivši ministar unutrašnjih poslova Federacije.