CRNA HRONIKA

Vekiću 15 godina zatvora za teško ubistvo

Presuda za ubistvo Milana Maksimovića

O. Ma.

5.12.2016

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Radana Vekića (24) iz Prijedora na jedinstvenu kaznu od 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva sugrađanina Milana Maksimovića (50).

Vekiću je za teško ubistvo izrečena kazna od 15 godina zatvora, dok je zbog neovlašćenog posjedovanja vojne puške M-48 osuđen dobio šest mjeseci zatvora, pa mu je kazna objedinjena u jedinstvenu.

Zločin se dogodio 14. maja ove godine na lokalnom putu u zaseoku Špadići kod Prijedora. Kobni dan optuženi i žrtva trebalo je da se sastanu na benzinskoj pumpi „Brčko gas“ u Prijedoru, gdje je Vekić Maksimoviću trebao da vrati novac koji od njega posudio. Pošto nije imao novca Vekić se nije pojavio na sastanku, već je skovao plan ubistva i otišao je kući po pušku M-48, kalibra 7,9 milimetra.

Automobilom Golf 2 Vekić se odvezao do lokalnog puta Petrov Gaj – Donja Marićka u Špadićima, odakle je telefonom pozvao Maksimovića i rekao mu da dođe na tu lokaciju, jer mu se pokvario automobil. Ne sumnjajući da je riječ o zamci Maksimović ga je poslušao i po dolasku na tu lokaciju izašao je iz svog Passata i krenuo prema Vekićevom Golfu.

- Optuženi ga je u čučećem položaju čekao u zamci iza zadnjeg lijevog točka. Kada je Maksimović prišao vozilu, Vekić je ustao i u njega ispalio dva metka. Pogodio ga je u glavu i grudni koš i na mjestu ubio - navodi se u presudi.