DIJASPORA

ŠVICARSKA: Uspješna međunarodna smotra folklora

U gradu Zofingenu

Bato ŠIŠIĆ

5.12.2016

Kulturno umjetničko društvo "Sevdah" iz grada Oberenetfeldena u švicarskoj bio je organizator i domaćin velikoj manifestaciji "Smotra folklora" na kojoj su učestvovale flklorne sekcije iz Švicarske, Njemačke, Austrije, Albanije, Sandžaka, Bosne i Hercegovine.

Bila je to noć kada su sve generacije bez obzira ko su, šta su, i odakle dolaze, željele samo jedno, a to je da se lijepo druže, da pokažu kroz igru i pjesmu ono što najbolje znaju, da tradicijom zemlje iz koje dolaze prezentiraju ono najbolje. A to je kulturna baština koju oni njeguju i u dijaspori.

mladost-i-iskustvo-refija-muslic-i-ibro-bublin

Mladost i iskustvo: Refija i Ibro

Ova smotra folklore održana je u gradu Zofingenu, a više od 1000 posjetilaca dali su punu podršku ovakvom druženju. Prezentacija i takmičenje folklornog znanja započelo je već u 16 sati, a posljednja folklorna grupa nastupala je oko 22.30 minuta. Bili su to pobjednici ove folklorijade. 

Devetoročlani žiri birao je najbolju folkloronu grupu po njihovom kriteriju ocjenjivanja to su bili: Izvornost narodne igre, izvornost narodne nošnje, usklađenost igre i nošnje sa geografskih podrucja, scenska primjena folklore te opšti dojam.

Članovi žirija imali su zaista težak zadatak, ali ipak na kraju su pobjednici bili članovi Udruženja mladih “Tinja” iz Srebrenika. Oni su dobili kao nagradu 500 franaka. Drugo mjesto i 300 franaka osvojio je KUD “Sevdah” iz njemačkog grada  Göppingena, dok je treće mjesto pripalo KUD “Jedinstvo” iz Sjenice-Sandžak, a oni su dobili 200  franaka.

predsjednica-kud-sevdah-sabina-rendic-i-ibro-bublin

Predsjednica KUD Sevdah Sabina Rendić i Ibro Bublin 

- Bila je ovo noć kada nije bilo bitno ko će pobjediti jer svi koji su tu večer bili na bini su pobjednici. Jako mi je bitno da je sve prošlo veoma dobro bez ijednog incidenta, mada je  bilo onih koji sam nam prijetili prije početka smotre, da će zapaliti dvoranu, ali mi se nismo prepali. Mi smo “zapalili” Zofingen dobrom igrom, pjesmom, rahatlukom i sevdahom. Oni koji su nam prijetili samo su ljubomorni na uspjeh Sevdaha i neka ih bude stid - rekla nam je predsjednica KUD “Sevdah” Sabina Rendić.

Vijorile su se tu večer u dvorani zastave BiH, Sandžaka, a posebno je bio zanimljiv nastup folklorne grupe koju su sačinjavale izbjeglice iz Palestine. Pored njih nastupili su članovi folklornih sekcija” “Nur” iz Hagena, “Čardak” iz Schwäbich-Gmünd, “Preporod” iz Gornjeg Vakufa, “Bukinja” iz Tuzle, “Mladost” iz Heilbrona, “Bosna “ iz Švicarske grad Ticino, “Jedinstvo” Sjenica”, “Tinja” Srebrenik, “Nur”-Oberhausen, “Shota” iz Albanije, “Kula”-Küssnacht, “Bosna iz Basela, te folklorne sekcije domaćina koje se nisu učestvovale u takmičarskom dijelu programa.

jasmin-i-ibro

Jasmin i Ibro

U muzičkom dijelu večeri nastupili su Humački bubnjari koji su bili atrakcija večeri, a koji su sa “Hanumama”  domaćina KUD Sevdah izveli “Muslimansku svadbu”, pjevač iz Holandije Zijo Kasumović, izvanredna pjevačica sevdaha Refija Muslić, pjevač iz Švicarske Salko Sinanović, a zvijezda večeri bio je mladi Ibro Bublin ovogodišnji pobjednik Zvezda Granda.
Tu večer se vidjelo da je Ibro sa pravom pobjedio, jer sam njegov izlazak na binu podigao je prepunu dvoranu na noge. Posebno je bilo zanimljivo kada su Refija i Ibro otpjevali nekoliko duetskih pjesama, a na opšte zadovoljstvo mnogobrojnih posjetilaca. Mladost i iskustvo učinili su svoje, a Ibro je itekako pokazao da je jedno lijepo, fino i odgojeno dijete, koje tek treba da još vise zablista na muzičkoj sceni regiona.

Svi članovi domaćina i organizatora KUD Sevdah iz Oberentfeldena tu večer su marljivo radili, prodavali ćevape, domaće kolače, ali kuhali pravu domaću bosansku kahvu. Svaki posjetilac bio je više nego zadovoljan, a KUD Sevdah je pokazao i dokazao da se samo složnim i zajedničkim radom može postici mnogo toga.