KOŠARKA

DeAndre Jordan radi na slobodnim bacanjima uz pomoć tehnologije

Centar Clippersa koristi "virtuelnu stvarnost"

(D. K.)

5.12.2016

Los Angeles Clippersi čine sve kako bi pomogli DeAndreu Jordanu da popravi svoj procenat sa linije za slobodna bacanja.

Odlični centar jedan je od najgorih "penaldžija" u NBA ligi sa prosjekom od mizernih 42,5 posto pogođenih tokom karijere.

Clippersi su koristili razne metode kako bi to popravili, a posljednja u nizu je savremena tehnologija, odnosno "virtuelna stvarnost".

Ovaj princip već su koristili Detroit Pistonsi zbog Andrea Drummonda, koji je na sličnom nivou (ne)uspješnosti sa slobodnih bacanja kao i Jordan.

Sistem je sljedeći: stave se VR naočare i gledaš sebe kako izvodiš slobodna bacanja. Postoji opcija da se gleda iz prvog lica, gdje može da se čuje kako lopta odskače od parket, ili iz trećeg lica iz različitih uglova.

- Prvih nekoliko dana ili sedmica su mi bili pakao. Bilo je teško. Radio sam nešto novo. Nikad nisam iskusio virtuelnu stvarnost, ali sam prihvatio činjenicu da mi je potrebna pomoć sa tim dijelom moje igre. Kada sam se prepustio treningu mozga i koncentrisao na jednu stvar, djelovalo je - rekao je u septembru Drummond.

Drummond tokom karijere slobodna bacanja šutira tek 38,4 posto, a ove sezone se popravio na 45,1 posto. Izgleda da mu je trening uz pomoć tehnologije tokom septembra zaista pomogao.