VIJESTI

SIPA o tvrdnjama iz Hrvatske: Nije tačno da u izvještaju piše kako BiH postaje središte vehabizma

Potvrđeno za Avaz.ba

E. Ma.

5.12.2016

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) negirali su navode "Večernjeg lista" da BiH postaje vehabijski centar, a koje su zasnovali na navodnom izvještaju SIPA-e.

Kako su za Avaz.ba kazali tvrdnje hrvatskih medija da radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije rapidno raste nisu tačne.

Također, iz SIPA-e su nam rekli da takav izvještaj i da postoji ne bi bio javan.

Podsjećamo, "Večernji list" tematizirao je ovo pitanje nakon izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao najvećoj prijetnji Hrvatske.

Pozivajući se na izvještaj SIPA-e, list navodi da je "religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno prisutan, unutar i izvan islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i ćuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti".

- Ova šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomaže ukorjenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici - navodi list.

Kao jedna od žarišnih tačaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu pominje se džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom.