GLOBUS

Holandske tajne službe ispitivale povezanost Geerta Wildersa sa Mosadom

Desničar radi po nalogu Izraela?

(M. D.)

5.12.2016

Tajna služba Holandije sprovela je istragu nakon sumnji da je holandski političar Geert Wilders primao naređenja iz Izraela.

Naime, kako tvrde holandski mediji, a prenosi Russia Today, Wilders, koji se nalazi na čelu anti-islamske Slobodarske partije, navodno ima jake veze sa vojnim i političkim zvaničnicima iz Izraela, kao i sa Mosadom, tajnom službom jevrejske države.

Wilders se već zbog ovog nalazio pod istragom 2009. i 2010. godine, zbog "veza sa Izraelom i tajnim službama te zemlje, zbog čega je dovedena u pitanje njegova lojalnost", navodi list De Volkskrant.

Wilders je u vrijeme istrage bio član parlamenta, a holandska tajna služba vjeruje "u mogućnost da je ovaj političar pod snažnim uticajem izraelskih faktora".

Tokom 2010. godine, Wilders je u Tel Avivu obavio niz sastanaka sa veoma, veoma zanimljivim osobama. Tako se sastao sa generalom Amosom Giladom, bivšim šefom obavještajnog odjeljenja izraelskog ministarstva odbrane i jednim od najvažnijih osoba iz Mosada.

Brojne teorije zavjere već godinama tvrde kako je Wilders zapravo agent Mosada, sa zadatkom da u Evropi razvije strah i mržnju prema muslimanima.

Ovakvi navodi nikada nisu dokazani, ali svakako su zanimljiva Wildersova stajališta prema Jevrejima, islamu i Palestini.

Wilders se, naime, zalaže za potpunu okupaciju Zapadne obale i ukidanje palestinske države, te je veliki prijatelj rukovodstva desničarske Likud partije.

U Evropi se zalaže za zabranu islama, zabranu Kurana, zatvaranje džamija i "deislamizaciju Evrope".

Trenutno, prema anketama, njegova stranka važi za jednu od najjačih, ako ne i najjaču u Holandiji, a rezultati istrage sprovedene protiv njega nikada nisu objavljeni u javnosti.