BIH

Imamović: Trebao sam odnijeti tašnu sa 2,4 miliona KM Lagumdžiji!

AFERA “REKET” Nihad Imamović otvoreno za N1

Redakcija

5.12.2016

Nihad Imamović, ugledni sarajevski biznismen i bivši generalni direktor “ASA holdinga”, gostovao je jučer u emisiji “Tačka na 7” urednice i voditeljice Suzane Stambol, gdje je, nakon duže vremena, prvi put otvoreno govorio o aferi “Reket” i prijavi za korupciju protiv tadašnjeg čelnika SDP-a Zlatka Lagumždije. Zanimljivo je da je i na počecima afere Imamović upravo voditeljici Stambol, na jednoj drugoj televiziji, govorio o ovoj temi.

U jučerašnjoj emisiji on je ekskluzivno otkrio kako je Lagumdžiji trebao odnijeti “tašnu sa 2,4 miliona maraka”, ali je u toj borbi protiv korupcije ostao sam protiv svih. 

Četiri snimka

Podsjetimo, riječ je o istrazi afere iz 2009. godine koju je, prema Imamovićevoj prijavi, vodila Federalna uprava policije (FUP). Tada su postojala četiri snimka razgovora koji dokazuju kako se od Imamovića traži novac. Istraga je, međutim, obustavljena 2011. godine, nakon što je Tužilaštvo BiH predmet “spustilo” na niži nivo, a Tužilaštvo KS donijelo odluku da nema elemenata za daljnju istragu. 

Imamović je u emisiji opisao ključne detalje o tome koliko mu je traženo novca kako bi mogao izgraditi objekt u sarajevskoj općini Novi Grad. Podsjetio je da je „ASA holding“ 2008. godine donio odluku da gradi veliki poslovno-stambeni objekt na Čengić-Vili.

- Tada smo napravili sve do nulte kote, ali nismo mogli dalje raditi. Nismo mogli dobiti građevinsku dozvolu, jer nije bilo regulacionog plana. To se tri-četiri mjeseca razvlačilo i onda sam razgovarao s glavnim čovjekom iz firme „Butmir“, koja je dobila ugovor da gradi taj objekt, da vidim može li mi on pomoći da dobijemo građevinsku dozvolu, odnosno da se prije toga usvoji regulacioni plan - rekao je jučer Imamović.
 
Kako je kazao, nakon toga je “glavni čovjek iz „Butmira“ došao sa šokantnom informacijom da to treba platiti”. Pojasnio je da je sastanak održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, gdje je dogovoreno koliko je para potrebno da se dadne i kada, što je zabilježeno na snimcima.

Akcija “provaljena”

- Tu se govorilo o sumi od 2,4 do 3,5 miliona KM, da bi na kraju rekli da damo 2,4 miliona KM u kešu - rekao je jučer Imamović.

Na pitanje voditeljice Stambol kome je trebao dati taj novac, Imamović je odgovorio:

- Taj snimak postoji u Federalnom MUP-u i tada je bilo govora da ću dobiti dvije tašne. Jednu tašnu u koju ću staviti novac da ću odnijeti u Bošnjački institut i da ću tu tašnu razmijeniti sa Zlatkom Lagumdžijom. Tako stoji na snimku. Tako je bilo planirano.  Planirano je da to bude 19. jula 2009. godine i tada mi je sugerirano da se ja na desetak dana sklonim iz Sarajeva dok se to sve pripremi - kazao je Imamović. 

On je dodao da je nakon toga dobio informaciju da je akcija “provaljena” i da nema ništa od predaje novca, te precizirao da je Lagumdžiji trebao predati 2,4 miliona KM.

Istražiti aferu “Bošnjački institut”

Imamović je jučer u emisiji rekao da je potrebno istražiti i aferu “Bošnjački institut”.

- I tu bi trebao jedan dan da sve izađe na vidjelo i neka se vidi tačno ko je letio avionima u Cirih kada je rahmetli Adil Zulfikarpašić bio u komi pred smrt i kada su se sefovi otvarali. Neka se jedanput i to raščisti i istraži - izjavio je Imamović