BIZNIS

Predstavnici turističkog sektora u posjeti Logarskoj dolini u Sloveniji

U okviru projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - Terenski projekt Una

Fena

5.12.2016

Studijska posjeta Logarskoj dolini u Sloveniji organizirana je u okviru projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - Terenski projekt Una, tokom koje su predstavnici turističkog sektora s područja Nacionalnog parka (NP) Una vidjeli primjere saradnje lokalnog stanovništva i institucija vezanih za upravljanje destinacijom te primjere održivog turizma i promociju kulturnih i tradicijskih vrijednosti.

Predstavljen je i dio gastro ponude područja NP Una, kada je uspostavljena dobra komunikacija i dogovorena uzvratna posjeta Bosni i Hercegovini.

Ovakav vid uspostave komunikacije i saradnje s destinacijama, koje su primjeri dobrog upravljanja, donio je mnogo novih ideja i pozitivnu energiju nužnu u svakodnevnom radu. 

Posjeta je s obje strane ocijenjena kao izvrsna te se između učesnika razvio niz planova za saradnju koje će krenuti s realizacijom u narednom periodu.

Logarska Dolina je, između ostalog, dobitnik priznanja EDEN -  Evropska Destinacija Izvrsnosti za zaštićena područja, koji promovira modele održivog razvoja turizma kroz Evropsku zajednicu.

Projekt "Zaštićena područja za prirodu i ljude" - PA4NP nastavak je inicijative "Parkovi Dinarskog luka", s ciljem unaprjeđenja kvaliteta života ljudi koji žive u zaštićenim područjima kroz promociju održivog korištenja prirodnih resursa, zajedničke inicijative s lokalnim stanovništvom i poboljšanje politika zaštite i valorizacije prirodnih dobara, saopćeno je iz neprofitne organizacije WWF Adria.