VIJESTI

Tužilac Tieger: Namjera Mladića bila stvaranje srpske države

U Haškom tribunalu počelo iznošenje završnih riječi tužilaštva

Redakcija

5.12.2016

U Haškom tribunalu počelo je iznošenje završnih riječi tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Podsjetimo, Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon četiri godine suđenje u Haškom tribunalu počelo iznošenje završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid i ratne zločine počinjene u BiH.

UŽIVO pratimo dešavanja u Haškom tribunalu:

* Tužilac Alan Tieger rekao je u svojoj završnoj riječi da je namjera Ratka Mladića i Radovana Karadžića bilo protjerivanje muslimana s prostora Podrinja, te da je krajnji cilj bilo stvaranje svesprske države.

* Predočio je i naredbe Karadžića i Mladića o tome da život muslimana u Srebrenici postane nepodnošljiv.

mladic

Mladić u sudnici Haškog tribunala sluša izlaganje Tiegera

* Tužilac Alan Tieger govori o planu srpskih snaga za progon nesrpskog stanovništva, granatiranju Sarajeva, kao i o genocidu u Srebrenici. Dao je uvod o svim tačkama optužnice koje se Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), stavljaju na teret. 

* Tužilac podsjeća da je krajem marta 1992. godine, kada se mogla nazrijeti nezavisnost BiH, Karadžić rekao da će Srbi preuzeti kontrolu u svojim opštinama.

- Slijedi raspoređivanje "Arkanovih ljudi u Bijeljinu i Zvornik". Proces uklanjanja Muslimana i Hrvata putem raznih zločina bio već u toku - rekao Tieger.  

sudnica-2

Predsedavajući sudija Alfonso Ori prati izlaganje Tiegera

* Tužilac Tieger nastavio s izlaganjem završnih riječi objašnjavajući kako su zajednički ciljevi sprovođeni na terenu po nalozima Karadžića.

* Tieger za vrijeme izlaganja emitirao snimak iz 1994. na kojem se čuje Mladić da govori kako su u "Podrinju Turke pomlatili" i da bi ih "davno nestalo da ih ne čuvaju" Amerikanci i drugi. ​

* Tužilac Tieger nastavio s izlaganjem završnih riječi objašnjavajući kako su zajednički ciljevi sprovođeni na terenu po nalozima Karadžića. Mladić se, kako je naveo, pridružio udruženom zločinačkom poduhvatu 1992. godine. 

* Tieger je nakon toga istakao da ne stoji tvrdnja Odbrane da su krizni štabovi u srpskim općinama imali "nevjerovatnu autonomiju".

* Tužilac citira izjave srpskih zvaničnika, kojima su otvoreno izražavali cilj etničke homogenzacije. "Nema srpske države u bosanskom loncu", jedna je od izjava koju je citirao tužilac.

sudnica

Haški tribunal danas: Mladić optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH...

* Tieger kazao da je Odbrana nastojala da pokaže rukovodstvo bosanskih Srba pasivno. Tvrde da se nisu pripremali za rat niti imali takve namjere. Međutim, kako je ocijenio tužilac, te tvrdnje propadaju, pogotovo ako se uzimaju u obzir izjave Karadžića. Karadžić je 1991. rekao: "Mi smo napravili spisak poteza, ali ih ne realizujemo dok Alija ne zabrlja nešto".

* Karadžić je 1994. rekao Skupštini da je i prije rata bilo planova rata, rekao je Tieger, pozivajući se na izjave o osvajanjima i povezivanju Sarajeva i Banja Luke.  

*Tužilac navodi podatke kako su JNA i SDS podijelili na desetine hiljada komada naoružanja bosanskim Srbima.  

* Govoreći o mirovnim planovima, tužilac Tieger ocijenio da su srpskom rukovodstvu bile važne podjele i etničko razdvajanje.  "Pa šta i ako Bosna ostane u okviru postojećih granica, važno je da one unutra budu deblje" - citirao je tužilac Karadžića.  

* Pozivajući se na izvore Ujednjenih nacija, Tieger istakao da je bilo kristalno jasno da je među srpskim rukovodiocima i vojnim rukovodstvom bila saglasnost za čišćenjem srpskih teritorija. 

* Mladić i Karadžić su se 30. juna 1992. sastali u Zvorniku sa predstavnicima mjesnih zajednica s okolnog područja. Tieger podsjetio na riječi jednog od predstavnika lokalnih vlasti: „Ispunili smo predsjednikovu odluku da Divič i Zvornik nastanimo našom zemljom“.

* Tieger nazvao suptilnijim oblikom čišćenja teritorija kada je "rukovodstvo bosanskih Srba koristilo Vojkana, koji je očistio Bijelinu od muslimanskog stavnovništva".

* Tužilac Tieger je rekao da su zvaničnici UN-a posvjedočili da su vidjeli kako je optuženi Mladić htio da potvrdi nove linije etničke podjele već početkom rata u BiH.

* Karadžić je kristalno jasno rekao da će pregovarači bosanskih Srba insistirati da podjela teritorija bude zasnovana na onome što je postigla VRS - istakao tužilac Tieger.

* Za Tiegera su iznenađujuća nastojanja Odbrane da Mladića predstavi kao zaštitnika Muslimana i Hrvata, ako se ima u vidu da je "pljuvao na Sarajevo minobacačima i tražio da se okruži sa 300 minobacača".  

* - Mladić je bila ključna osoba na tom putu u pakao - kazao Tieger. 

* Tužilac podsjetio na Mladićevu ulogu tokom rata u Hrvatskoj. „Neće ništa da ode iz Dalmacije sem djece ispod deset godina“, naveo je Tieger, citirajući optuženog. 

* Tužilac podsjetio da je Mladić, prilikom njegovog biranja za vojnog komandanta, rekao: „Znam šta radim. Treba da se držimo ciljeva koje smo formulisali ja i drugi“. 

* Osporavajući tezu Odbrane da dokazi ne pokazuju da je Mladić formulisao ili realizirao strateške ciljeve, Tieger podsjetio na Mladićevu izjavu "da su zadaci Vosjke proizašli iz šest strateških ciljeva koje je formulisala naša skupština".

mladic-2

Mladić u sudnici: Teške optužbe Tiegera

* Prema Tiegeru, Odbrana pogrešno kvalifikuje pravne elemente i pogrešno predstavlja činjenice u vezi sa uzimanjem međunarodnih mirovnjaka za taoce, za šta je takođe optužen Mladić.

* Također se zanemaruje da je 30. maja 1995. Mladić naredio Sarajevsko-romanijskom korpusu da završi s razoružavanjem blokiranih pripadnika UNPROFOR-a i njihov raspored na procijenjene objekte NATO napada.

* Mladić je imao čvrstu kontrolu na VRS-om. Ništa značajnije u vojnom smislu nije se moglo preduzeti bez njegovog odobrenja, rekao tužilac Arthur Traldi. ​

* Tužilaštvo emitiralo snimak na kojem Mladić potvrđuje: "Sve što nosi pušku je pod mojom komandom, ako misli nositi glavu".

* JNA radila u dogovoru s rukovodstvom bosanskih Srba... Korpusi JNA pretvoreni u korpuse VRS-a - kazao Traldi.

* Teraldi istakao da je Mladić imao čvrstu kontrolu nad komandantima korpusa. Komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Milošević je opisan kao neko ko se držao odluka Glavnog štaba i nikad nije izdao naređenje suprotno naređenjima vrhovne komande.    

* - Karadžić i Mladić su radili zajedno na ostvarenju zajedničkog cilja. Obojica su ponavljali koliko je važna saradnja vojnih i civilnih vlasti - kazao tužilac Traldi.

snimak

Snimak zarobljenika iz logora Manjača koji je prikazan u sudnici

* Tokom kapanje čišćenja Karadžić je izdavao smjernice, ali je puštao profesionalcima (vojsci) da rade (...) Nema dokaza da je Karadžić zaobilazio Glavni štab i izdavao naređenja VRS-u, istakao tužilac.

* Tužilac naveo da je Mladić širio i prosljeđivao niz lanac komandovanja poruku i gledište učesnika UZP-a da su nesrbi njihovi neprijatelji. Mladić kaže: "Nastavite energično da gurate naprijed. Ne osvrćite se na ovo što se oko nas dešava. Turci moraju nestati sa ovih prostora". Traldi zaključuje da se tu vidi želja optuženog da se sprovede progon. 

* - VRS je zauzeo i etnički očistio teritoriju na kojoj su učesnici UZP-a polagali pravo - kazao Traldi. 

* Traldi napomenuo da je Odbrana pokušavala da umanji "koliko je Mladić znao o ozlogašenoj kampanji čišćenja" i da tvrdi da se nije rapitivao za borbene izvještaje. Tužilac je ocijenio da ova "nevjerovatna tvrdnja" ignoriše činjenicu da je optuženi predsjedavao sastancima na kojima je razgovarano o izvještajima.   

* Traldi podsjetio na naređenje generala Mladića, koje je dio Direktive 4 i u kojem se kaže da treba iznurivati neprijatelja, nanositi mu što veće gubitke i prisiliti ga da s muslimanskim stanovništvom napusti prostor Birča, Žepe i Goražda.

*Kako je ratovala VRS? Spaljujući sela, protjerujući nesrpske civile, ostavljajući ih bez mjesta gdje se mogu vratiti... Direktivom (broj 4) sve je to stavljeno na papir - kazao Traldi.

* Sistem funkcionisanja logora bio je zajednički poduhvat VRS-a, MUP-a Republike Srpske i civilnih vlasti Republlike Srpske, rekao je Traldi. Naveo je da su logorima upravljali organi unutrašnjih poslova, ali velikim brojem i vojska. Oni si bili zajednički sistem u kojima su bili grozni uvjeti - zaključio je tužilac.

* Tužilac je naveo da je logor Batković osnovan po naređenju Mladića. Kako je naveo, tu je držano hiljade nesrpskih zatočenika u nehumanim uvjetima, zlostavljani su a nekoliko njih su ubili.

* Za Traldija je neodrživa tvrdnja Odbrane da premještanje zarobljenika u Batković radi razmjene dokazuje da VRS nije imala zločinačku namjeru. Tužilac istakao da su te ljude držali u sramotnim uvjetima. 

* Današnje izlaganje završnih riječi Tužilaštvo je okončalo primjerom sela Novoseoci u općini Sokolac. Prema izjavama svjedoka, lokalno stanovništvo su pripadnici vojske okupili, a muškarce izdvojili. Muškarci su ubijeni. Druga romanijska brigada je izvjestila Glavni štab da je čistila selo Novoseoci.

Haški tužioci će sutra, kao i u srijedu, 7. decembra, nastaviti sa izlaganjem završnih riječi.

Nakon jednodnevne pauze, uslijedit će završna obraćanja Odbrane.