VIJESTI

Kolege o Arnautaliću: Njegova djela ostaju da žive još dugo

Vrsni muzičar, kompozitor i dirigent preminuo u bolnici u Sarajevu

M. KUNARAC

5.12.2016

Vijest o smrti Esada Arnautalića pogodila je ne samo njegovu porodicu, prijatelje, fanove već i kolege. Maestro Arnautalić, bio je vrsni muzičar, kompozitor i dirigent te jedan od utemeljitelja sarajevske rock scene, zbog čega je bio veoma cijenjen kako u Sarajevu, tako i na prostorima cijele bivše Jugoslavije.

Prva dama nekadašnje Televizije Sarajevo, voditeljica, prvo ime domaće šlageristike, sa 14. godina bila je članica pop rock grupe Kodeksi danas zastupnica u u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Ismeta Dervoz kazala je za "Avaz.ba" da je Esad osoba koja je za generacije '70-ih i '80-ih godina bio otac, prijatelj i saradnik i neko ko je kanalisao njiihove karijere.

- Esu sam upoznala kada mi je bilo 14. godina. Zajedno smo bili na Evroviziji u Hagu, 1976. godine, on je dirigirao izvedbu ambasadora i mene. Zajedno smo trčali preko piste 1993. godine da iznesemo našu Evroviziju iz opkoljenog Sarajeva i BiH u ratu.  Da je napravio samo muziku raspoloženja to bi bilo više nego dovoljno  da ostane upamćen i važan. Puno je radio sa djecom, oni su ga obožavali - kazala je Dervoz.

Ona je naglasila da je Arnautalić neko ko je stvorio sarajevsku pop-rock školu i neko bez koga mnoge karijere ne bi bilke iste.

- Fizički je nažalost otišao, ali maestro će uvijek ostati maestro i sa nama. Ko god govori o svojoj karijeri, morat će da govori i o Arnautaliću. Toliko je posla odradio za života da se može smao kazati hvala maestro - dodala je Dervoz.

Neizbrisiv trag

Kompozitor Kornelije Kovač kazao je za "Avaz.ba", da će Arnautalića prvo pamtiti po njegovom radu, koji ostavlja neizbrisiv trag u pop muzici.

- Esad je bio moj veliki prijatelj, bili smo u istim muzičkim vodama, još od mog dolaska u Sarajevo, 1961. pa do 1968. godine. I nakon toga smo ostali veliki prijatelji, bili smo stalno u kontaktu i gledao sam kad god mogu da dođem do Sarajeva i da se vidimo. Čovjeka samo iznenadi takva vijest, ali to je valjda život, koji ne možemo da kanališemo kako bismo mi voljeli, nego moramo to tako da primimo - kazao je Kovač.

kornelije-kovac

Kovač: Esad je bio moj veliki prijatelj

Prema njegovim riječima mnogo su sarađivali i radili na prvim singl pločama.

- Pamtiću ga po tome kako je vodio veliki džez orkestar Radio Sarajeva. Ljudi koji mnogo rade za života, njihova djela ostaju da žive iza njih još dugo. Pamtiću ga po prijateljstvu, radili smo skupa u produkciji Radio Sarajeva. Zajedno smo svirali na igrankama u Slozi - kazao je naš sagovornik.

S Arnautalićem je započela faza pop-rock muzike, a utemeljitelj je nekih festivala koji će ostati u vječnom sjećanju ljubitelja muzike, kao što su "Vaš šlager sezone" i "Prvi Aplauz".

Posebno je poznat bio njegov projekt "Muzika raspoloženja", u okviru kojeg je okupio muzičare koji se nikada više neće sastati na jednom mjestu.

Izuzetna ličnost

Ademir Kenović u razgovoru za naš portal kazao je da mu je žao zbog smrti Arnautalića, koji je prema njegovim riječima bio divan čovjek i izuzetna ličnost.

- Napravio je prvi, najsnažniji i najvažniji doprinos domaćoj, autorskoj muzici. Divno smo sarađivali na mnogim projektima na televiziji, bio je svestran čovjek, kompozitor, dirigent, aranžer, koji je pravio adaptacije klasične muzike. Za mene najvažnije, napravio je fenomenalnu muziku za filmove koje sam radio "Ovo malo duše" i "Savršeni krug". To je sigurno šta god da smo napravili bilo je na najsnažnijem nivou, jer je on znao na pravi način udahnuti pravu emociju u tom radu - kazao je Kenović.

ademir-kenovic150

Kenović: Divno smo sarađivali na mnogim projektima na televiziji

Arnautalić će ostati poznat i kao dirigent na tri takmičenja za pjesmu Eurovizije te je sigurno da su Sarajevo, BiH, ali i cijeli svijet njegovom smrću izgubili još jednog velikana muzičke scene, po kojem je glavni grad BiH bio prepoznatljiv.

Esad Arnautalić preminuo je sinoć u bolnici, u 77 godini, a sahrana će mu biti održana u srijedu na sarajevskom groblju Bare.