SPORT

Fudbalski WikiLeaks: Ronaldo i Mourinho utajili milione eura za porez?

Na pomolu je jedan od najvećih nogometnih skandala u historiji

(A. S.)

5.12.2016

Na pomolu je jedan od najvećih nogometnih skandala u historiji. Najavljuju se dokazi da je veći dio evropske nogometne elite bio umiješan u nezakonite mutne radnje

Konzorcijum 12 evropskih medijskih kuća, među kojima su španski portal Confidential, njemački Spiegle, britanski Sun i drugi, najavio je da će u sljedeće tri nedjelje objavljivati podatke koji bi mogli da budu upamćeni kao "najveće curenje informacija u historiji".

Iza ovog projekta stoje mediji koji su iznijeli i priču "Panama Papers".

Oni, naime, tvrde da posjeduju više od 18 miliona dokumenata koji dokazuju da su velika imena sporta, poput Cristiana Ronalda i Josea Mourinha utajili porez, i to preko Jorgea Mendesa, jednog od "najjačih" svjetskih menadžera,

Ronaldu se na teret stavlja da je od 2009. godine, otkako je stigao u Madrid, utajio 150 miliona eura poreza (u dva različita slučaja od po 75 miliona za prava na brend CR), a preko pravnog lica "Gestifute", kojoj je vlasnik agent Mendes.

Naravno, nagađa se da su koristili usluge firmi sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Navodno su i neke karipske firme u 2015. godini kupile prava na logo "CR" sve do 2020, a to je išlo preko "Mint Capital", pravnog lica u vlasništvu Petera Lima, predsjednika Valencije.

Novac se uplaćivao na račun u švicarskoj banci na ime Cristiana Ronalda.

Pominje se također i irska kompanija "Multisports & Image Management", a Irska ima najmanju stopu poreza na dohodak u Evropi za preduzeća (12,5 posto).

Sve su to još nagađanja, a o čemu je tačno riječ postat će jasnije u sljedeće tri nedjelje kada se očekuje objavljivanje detaljnih informacija. Ronaldo je najveće ime u cijeloj priči, ali pominju se i Mesut Ozil, Radamel Falcao i drugi.

- Cristiano Ronaldo i Jose Mourinho sve svoje poreske obaveze plaćaju španskim i britanskim vlastima. Ni jedan ni drugi nikada nisu bili upleteni ni u kakve ilegalne aktivnosti niti su zbog njih bili pod istragom. Nećemo se suzdržavati od tužbi prema bilo kome ko objavi ovakve neistine - navodi se u saopćenju Gestifutea.

ronaldo-img-1623

Jedan od spornih faksimila: Ronaldo najveće ime u cijeloj priči, ali pominju se i Mesut Ozil, Radamel Falcao i drugi

Oni su priložili i potvrdu da je Ronaldo isplatio sve svoje obaveze regularno.

Španski Confidential tvrdi da su Ronaldovi reklamni ugovori s Nikom, Unileverom i mnogim drugim prestižnim brandovima išli preko MIM-a, što bi značilo da je plaćao manje poreza od vrtoglavih 43,5 posto, koliko je kao fizička osoba s prebivalištem u Madridu obavezan da plaća.

Advokatski tim menadžera Chlesea Josea Mourinha je saopćio da poslovni entitet portuglaskog trenera "na Karibima" nema ni zaposlene, niti je imao bilo kakve aktivnosti.

Kako piše španski "El Mundo", Mourinho je u pregovorima sa Poreskom upravom uspio da svoju ofšor kompaniju Koper predstavi kao firmu s troškovima - španski list je naveo "fiktivnim" - većim od milion eura, iako je od 2010. do 2013. imao manje od 100.000 eura troškova, odnosno deset puta manje od prijavljenog.

Što bi rekli, ostaje da se vidi da li zaista ima vatre tamo gdje ima i dima. I da li će i Ronaldo, kao prethodno Messi i Neymar, dobiti svoju "poresku aferu".

A najveća komparativna prednost u odnosu na Messija, u igri "ko je najveći na svijetu", za Portugalca je bila upravo to da je pošten.