GLOBUS

Ponoćno obraćanje premijera Renzija: U popodnevnim satima moja je ostavka na stolu (VIDEO)

Priznao poraz na referendumu u Italiji

A. S.

5.12.2016

Italijanski premijer Matteo Renzi priznao je poraz na referendumu, rekao je da preuzima potpunu odgovornost i nakon toga je podnio ostavku.

- Namjeravam da podnesem ostavku. Preuzimam punu odgovornost za poraz - rekao je Renzi na konferenciji za novinare u Rimu, javlja Italijanska Radio-televizija (RAI).

RAI je ranije prenio da je Renzi doživio težak poraz na referendumu o ustavnim promjenama, pokazali su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati.

- Italijanski narod je bio jasan i nedvosmislen - rekao je premijer Italije na konferenciji za novinare, koju je u malo iza ponoći održao u Palazzo Chigi.

Zatim je nastavio:

- Ja preuzimam punu odgovornost za poraz. Izgubio sam. U popodnevnim satima će moja ostavka biti na stolu. Iskustvo moje vlade završava ovdje - rekao je Renzi.

Potom je dodao:

- Idemo dalje bez žaljenja. Ja sam gubitnik. U italijanskoj politici nikada ne gubi niko. Ja sam drugačiji, izgubio sam i ja kažem visokim glasom. Nisam Italiju mogao dovesti do pobjede. Nismo bili uvjerljivi, ali idemo dalje, bez grižnje savjesti.

Na kraju se zahvalio suprugi Agnese i djeci.

- Hvala Agnese za trud svih ovih 1.000 dana, hvala i djeci. Vrijeme je da im se vratim – kazao je Renzi.  

Prema informacijama RAI televizije, protiv reformi je glasalo 59,1 posto građana, dok je za reforme bilo 40,9 posto.

Odziv na referedumu je bio iznad 70 posto, prema podacima italijanske vlade.

Renzi je zatražio od građana da glasaju za reforme, te je najavio svoj odlazak u slučaju da bude poražen na referndumu, što bi dovelo do krize koja bi najviše pogodila ionako uzdrmanu italijansku ekonomiju.

Njegovu su ostavku odmah nakon što su saznali za rezultate referenduma tražili članovi opozicije, iz stranka "Northern League" (Sjeverna liga) i "Fotza Italia".

- Renzi mora da ode i s njim moćni lobiji koji su poraženi - rekao je šef poslaničke grupe partije bivšeg premijera Silvija Berlusconija "Forza Italia".

Predsjednik stranke Northern League Matteo Salvini rekao je da bi Renzi trebalo u narednim satima da podnese ostavku i pozvao na održavanje prijevremenih izbora.

Ubrzo nakon toga Renzi je stigao u Palazzu Chigi i obratio se javnosti.

renzi-222

Premijer Matteo Renzi se obratio javnosti u ponoć iz Palazze Chigi