GLOBUS

Referendum u Italiji: Građani glasali protiv, na pomolu velika kriza koja će se sa Apenina proširiti na Evropu

Renzi blizu odlaska

M. D.

4.12.2016

Prema prvim rezultatima referenduma u Italiji, velika većina građana glasala je protiv prijedloga ustavnih reformi u toj zemlji.

Premijer Italije Matteo Renzi uložio je svoju političku karijeru da pokuša progurati ustavne reforme, ali se čini da je udario u zid.

Prema informacijama RAI televizije, protiv reformi je glasalo 59,1 posto građana, dok je za reforme bilo 40,9 posto.

Odziv na referndumu je bio iznad 70 posto, prema podacima italijanske vlade.

Renzi je zatražio od građana da glasaju za reforme, te je najavio svoj odlazak u slučaju da bude poražen na referndumu, što bi dovelo do krize koja bi najviše pogodila ionako uzdrmanu italijansku ekonomiju.

- Renzi mora da ode i s njim moćni lobiji koji su poraženi - rekao je šef poslaničke grupe partije bivšeg premijera Silvija Berlusconija "Forza Italia".

Predsjednik stranke Northern League (Sjeverna liga) Matteo Salvini rekao je da bi Renzi trebalo u narednim satima da podnese ostavku i pozvao na održavanje prijevremenih izbora.

Službena konferencija za medije najavljena je u ponoć.

Populistički pokret "Pez zvijezda", koji vodi komedijaš i obožavalac Donalda Trumpa Beppe Grillo, sada se nalazi jako blizu vlasti.

U slučaju dolaska Grilla na vlast u Italiji, te sve izvjesnije ekonomske krize, ova bi država mogla biti ključna u potresu koji se sprema Evropskoj uniji.