GLOBUS

Italijani odbacili ustavne reforme: Premijer Renzi najavio ostavku

Italija u novoj krizi i ugrozi njenu budućnost u zoni eura

(A. S.)

4.12.2016

Građani Italije na referendumu su odbacili ustavne reforme premijera Mattea Renzija. Za italijanskog premijera referendum o ustavnoj reformi bio je jedan od ključnih trenutaka u njegovoj političkoj karijeri, pošto će se odlučivati i o njegovoj političkoj budućnosti. Sam Renzi je najavio ostavku u slučaju da glasači odbiju prijedlog reformi.

Ovakav ishod referenduma mogao bi da gurne Italiju u novu krizu i ugrozi njenu budućnost u zoni eura.

referendum

Kako je javio Italijanska radio-televizija RAI između 42 i 46 posto glasača su podržali Renzija, dok ih je između 54 - 58 posto bilo protiv reformi, a među njima je bio i bivši premijer Silvio Berlusconi.

Opozicioni čelnici iz stranka Northern League i Forza Italia pozvale su večeras Renzija da podnese ostavku.

RAI je dodao da će se premijer Renzi obratiti u ponoć. 

Predložena reforma predviđala je drastično smanjenje ovlašćenja Senatu, gornjem domu parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o povjerenju vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina. Sa sadašnjih 315 članova koji se biraju direktno na izborima, broj senatora bi se smanjio na 100 koji bi bili imenovani.

Reformom je bilo predviđeno i da se ograniče ovlašćenja regiona i provincija. U Italiji ima 110 provincija koje su teritorijalne organizacije srednjeg nivoa, između 20 regiona i 8.000 općina.