GLOBUS

Ahmetović iz Beča za Avaz.ba: Među Bosancima se osjeti veliko olakšanje nakon pobjede Van der Bellena

Direktor jedne od uspješnijih IT kompanija u Beču za naš portal

A. SOKOLOVIĆ

4.12.2016

Sead Ahmetović, Bosanac koji živi u Austriji i direktor jedne od uspješnijih IT kompanija u Beču, s posebnom pažnjom je pratio izbor za predsjednika Austrije, između kandidata desničarske Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera i kandidata podržanog od strane Zelenih Alexandera van der Bellena.

Ahmetović, koji je inače rođen u Odžaku, kaže za Avaz.ba, da je zadovoljan kako je skoro 6,4 miliona Austrijanaca glasalo na izborima za predsjednika i da je presretan zbog pobjede Van der Bellena.

- Među svim Austrijancima, ali i svim Bosancima koji žive i rade u Austriji, osjeti se veliko olakšanje  nakon trijumfa van der Bellena. Moram priznati da je situacija bila napeta. Neočekivano je Hofer pobijedio u prvom krugu u martu i njegove ambicije su naglo porasle nakon toga. Srećom, pa su Austrijanci, ali i svi oni koji su imali pravo glasa, pravedeno odlučili danas – kaže Ahmetović, koji je i direktor kompanije Vienna Digital sa sjedištem u Sarajevu, kao I u Austriji.

On nam je prenio i dio atmosfere iz pobjedničkog tabora, s obzirom na to da je tokom dana imao priliku pratiti dešavanja i u taboru pobjednika Van der Bellena, ali i poraženog Hofera.

- U štabu Van der Bellena u Sofiensaleu već odmah iza 17 sati kada su zatvorena birališta, vladala je pobjednička atmosfera. Odmah se osjetilo da će van der Bellen biti novi predsjednik. S druge strane, iz štaba poraženog ultradesničara nisu dolazile optimistične vijesti. Koliko znam, Hofer se nije oglasio još nigdje, sem poruke na Facebooku koju je objavio i u kojoj je priznao poraz. Umjesto njega oglasio se generalni sekretar njegove stranke FPO, Herbert Kickl, koji je priznao poraz svoga šefa. I mi smo sretni zbog toga, jer ne smijemo ni pomosliti šta bi se dogodilo sa Austrijom i Evropom da je Hofer ostvario pobjedu. Imamo razloga za slavlje – kazao je Ahmetović.