GLOBUS

Van der Bellen je pokazao svijetu kako zaustaviti radikalnu desnicu

Historijski izbori u Austriji

M. D.

4.12.2016

Norbert Hofer ipak neće biti prvi predsjednik jedne evropske države koji dolazi iz krajnje desnice.

Danas se održavaju ponovljeni predsjednički izbori u Austriji, u kojima je nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen odnio pobjedu nad kandidatom Slobodarske patije Austrije.

U svjetlu Brexita i pobjede Donalda Trumpa na izborima u SAD, mnogi su očekivali da će Hofer na krilima sve više rastućeg populizma preuzeti predsjedničku funkciju u Austriji, ali desio se iznenađujući preokret.

Naime, prema preliminarnim rezultatima, Van der Bellen ima 53,6 posto glasova, dok Hofer ima 46,4 posto. Razlika od 7,2 posto je nedostižna, pa je i sam Hofer priznao poraz.

U prvim izborima, održanim ranije ove godine, Van der Bellen je pobijedio sa samo 0,3 posto prednosti, ali večeras su Austrijanci ipak odlučili da ne žele da ih vodi kandidat krajnje desnice.

Ono što ove izbore dodatno čini posebnim, da ne kažemo historijskim, jeste činjenica da je Van Der Bellen nije kandidat niti jedne establishment stranke u Austriji. On je nezavisni kandidat, kojeg su podržali Zeleni, stranka kojoj je ranije bio na čelu.

Van der Bellen ne predstavlja "mainstream" stranke, kao što su SPÖ i ÖVP, koje su još uvijek najjače u parlamentu ove zemlje i vjerovatno se tu nalazi ključ njegovog uspjeha, jer niti jedan kandidat SPO ili OVP-a ne bi se mogao suprostaviti Hoferu.

Drugim riječima, Van Der Bellen je austrijska verzija Bernia Sandersa, za koga mnogi analitičari smatraju kako je jedini mogao poraziti Trumpa u Americi. Van der Bellen je uspio zaustaviti radikalno desne i antiEU ideje u Austriji, barem na neko vrijeme i pokazao ostatku Evrope kako se suprostaviti nadolazećem ultradesnom populizmu.