KOŠARKA

Pandža: Imamo kvalitet za dobar rezultat na EP-u, ali ne možemo ništa obećavati

Selektor juniorske košarkaške reprezentacije BiH

Fena

4.12.2016

Juniorska (U18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će se okupiti u Svetom Martinu na Muri, gdje će se do 11. decembra pripremati za nastup na evropskom prvenstvu u turskom Samsunu.

Prvenstvo će biti održano od 16. do 22. decembra, a selektor BiH Josip Pandža na pripreme je pozvao 18 igrača koji će se pokušati izboriti za dres Bosne i Hercegovine na smotri najboljih evropskih košarkaša. 

Pred Pandžom je kratak period za provjeru stanja mladih bh. košarkaša i sastavaljanje najboljeg tima koji će otputovati u Samsun, a najbolju priliku za to imat će na prijateljskim utakmicama protiv selekcija Slovenije, Hrvatske i Turske. 

- Kroz pripreme i prijateljske utakmice moramo vidjeti kakva će biti naša ekipa, a zatim ćemo praviti planove i kreirati ambicije. Imamo samo desetak dana da se pripremimo. Teško je da možemo mnogo učiniti za tako kratak period, ali možemo napraviti dobru atmosferu u ekipi. Uspjeh će ovisiti najviše od atmosfere, fizičkog stanja igrača, a zatim o raspoloženju na utakmicama. Sigurno je da imamo kvalitet, ali teško je u ovom trenutku bilo šta predviđati - rekao je Pandža. 

Selekcija BiH će igrati protiv Hrvatske 9. decembra, a protiv Slovenije dan kasnije. Reprezentacija će 11. decembra otputovati u Tursku, gdje će 13. decembra protiv selekcije domaćina odigrati posljednji kontrolni meč uoči EP-a.

Bosna i Hercegovina će na prvenstvu Evrope nastupiti u grupi C, zajedno s Litvanijom, Latvijom i Izraelom, a prvi meč će igrati protiv Izraelaca 16. decembra.

- Grupa je izuzetno teška. Litvanija je uvijek u vrhu evropske košarke, a Latvija je u konkurenciji košarkaša do 16 godina igrala finale. Grupa je teška i neatraktivna, a mi u ovom trenutku razmišljamo samo o Izraelu protiv kojeg igramo prvi i vjerovatno najvažniji meč - naveo je selektor BiH. 

Ističe da BiH sigurno ima kvalitet da napravi dobar rezultat na prvenstvu, te da je svjestan da je očekivanje javnosti od ove selekcije košarkaša veliko. 

- Znamo koliko se očekuje od nas, mi smo tu ljestvicu povisili osvajanjem evropskog prvenstva. Međutim, nismo u poziciji ništa obećavati, možemo samo dan za danom maksimalno pošteno trenirati i raditi, a potom na evropskom prvenstvu dati sve od sebe. Ne tražimo nikakve izgovore, moramo u kratkom periodu iz ove ekipe izvući maksimum - objasnio je košarkaški strateg. 

Dodao je da će se pozivu u reprezentaciju odazvati novi igrači Dino Kobić i Ibrahim Mulaomerović, koji bi se trebali pokazati kao pojačanje trofejnoj selekciji BiH, te da će se svi pozvani košarkaši ravnopravno boriti za poziciju u timu koji će predstavljati BiH na smotri najboljih juniorskih reprezentacija Evrope.