GLOBUS

Strava u Njemačkoj: Kćerka evropskog zvaničnika silovana i ubijena, uhapšen migrant iz Afganistana

Slučaj zbilježen sredinom oktobra

Redakcija

4.12.2016

Tinejdžer iz Afganistana (17) uhapšen je jučer zbog silovanja i ubistva devetanestogodišnje Marije Ladenburger sredinom oktobra u njemačkom gradu Frajburgu. Njemački mediji pišu da je žrtva kćerka visoko rangiranog evropskog zvaničnika i druga djevojka u tom gradu koja je brutalno ubijena i silovana tokom posljednja dva mjeseca.

Tijelo Marije pronađeno je u gradu Frajburg, blizu granice sa Švicarskom sredinom oktobra. Marija (19), studentkinja medicine, silovana je, a potom udavljena, nakon čega je njeno tijelo bačeno u rijeku, prenosi Blic.rs.

- Devetanestogodišnja studentkinja vraćala se sa zabave oko pola tri ujutru. Kao i obično, kući je išla biciklom. Djevojka je bila žrtva napada i seksualnog nasilja - saopštio je David Muller iz njemačke policije.

Na mjestu zločina pronađena je duga muška crna dlaka djelimično ofarbana u plavo i crni šal koji je Marija nosila te noći. Tragovi DNK koji su pronađeni na njenoj kosi i šalu nisu se poklapali ni sa jednim koji njemačka policija ima u svojoj bazi. Tada su istražitelji pregledali nadzorne kamere u okolini mjesta gdje je pronađeno njeno tijelo, piše Daily Mail.

Na snimcima nadzornih kamera iz tramvaja, policija je zapazila migranta za kog je navedeno da "ima jako specifičnu frizuru i dugu kosu djelimično ofarbanu u plavo".

Mediji u Njemačkoj pišu da je nesretna djevojka bila kćerka visokog evropskog zvaničnika Clemensa Ladenburgera, pomoćnika generalnog direktora pravne službe Evropske komisije.

Tinejdžer iz Afganistana priveden je u petak, nakon čega je priznao ubistvo, a suđenje bi trebalo da počne početkom sljedeće godine, pišu njemački mediji.