GLOBUS

Sahranjen Fidel Castro: Ovako izgleda posljednja počast komandantu (VIDEO)

Više hiljada Kubanaca izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera

Redakcija

4.12.2016

Urna sa pepelom bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra sahranjena je tokom privatne ceremonije na groblju u Santiagu 

Pogrebna povorka sa posmrtnim ostacima bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra, krenula je na groblje u Santjagu, na istoku Kube.

Ovim je okončana devetodnevna žalost koju su kubanske vlasti proglasile povodom smrti lidera koji je tom zemljom vladao skoro pola stoljeća.

Vojna kolona sa Castrovim posmrtnim ostacima pokrivenim nacionalnom zastavom krenula je sa Trga revolucije u Santiagu rano jutros, prošavši pored nekoliko hiljada ljudi poredanih u redove duž ceste s kubanskim zastavama u rukama, koji su uzvikivali "Zauvijek živi Fidel", do groblja "Santa Ifigenia".

Kubanska vojska ispalila je 21 pluton dok je masa na ulazu u groblje pjevala kubansku himnu, a vojna kolona je na samo groblje stigla 40 minuta kasnije.

Ceremonija sahrane je trajala više od sat vremena, a obavljena daleko od očiju javnosti, dok su je i kubanski zvaničnici pratili u prijenosu uživo na nacionalnoj televiziji.

Povorka je prolazila kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera.

Iz mase se čuje "Živio Fidel", dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kreće ka groblju na Santa Ifigenija, gdje će biti održana skromna sahrana, nedaleko od mauzoleja ukome počiva heroj kubanske neovisnosti iz 19. stoljeća, Jose Martin.

Direktan prijenos sahrane možete pratiti u videu ispod: