VIJESTI

Ivanić: Nikolić ne može u Sarajevo zbog Izetbegovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u intervjuu za "Večernje novosti"

Redakcija

4.12.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da nije realno da do predsjedničkih izbora u Srbiji bude organizovana posjeta Tomislava Nikolića Sarajevu.

On je rekao i da je razlog za to bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ivanić je za ''Večernje novosti'' naveo da on i član Predsedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović imaju više nego korektan odnos prema Nikoliću, ali da nisu dobri odnosi Izetbegovića i Nikolića.

Kako je ocijenio, na to je mnogo uticao i napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima i to što BiH ništa nije uradila u istrazi. 

Također, prema njegovim riječima, nije normalno ni da se predsjedniku Nikoliću otkaže posjeta zbog privođenja Nasera Orića. 

- To je nekulturno - kaže Ivanić i dodaje da iskorak u odnosima sa Srbijom moraju da pokažu prije svih predstavnici Bošnjaka jer je tu problem. 

On dodaje i da odnosi na relaciji Zagreb - Beograd - Sarajevo moraju da budu bolji jer što su bolji odnosi u tom trouglu mirnija je i stabilnija BiH. 

- Pokušat ću da napravim trilateralni sastanak sa predstavnicima Hrvatske i Srbije, ali tek u martu - rekao je Ivanić. 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je jučer da nikada nije dobio zvaničan poziv da posjeti Sarajevo, te da on ne može da se nameće da ide u goste, a da "nikada, nikome nije odbio poziv za posjetu".