GLOBUS

Kuba će zabraniti spomenike i ulice sa Castrovim imenom

U skladu sa njegovom željom da se izbjegne kult ličnosti

(E. Ma.)

4.12.2016

Kubanski predsjednik Raul Castro najavio je da će Kuba zabraniti da se podižu spomenici kao i da se ulice nazivaju po njegovom preminulom bratu i simbolu revolucije Fidelu Castru, u skladu sa njegovom željom da se izbjegne kult ličnosti.

Ovo saopćenje objavljeno je poslije sedmice nacionalne žalosti zbog smrti Fidela Castra, a uoči današnjeg polaganja urne sa njegovim pepelom u Santijagu de Kubi.

- Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, a u tome je ostao odlučan i u posljednjim satima života, insistirajući da se nakon njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrebi za nazive institucija, ulica, parkova i drugih javnih mjesta i da mu nikada ne budu podignute biste, statue niti drugi oblici počasti - rekao je Raul Castro u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih u Santijagu.

Dodao je da će kubanski parlament na narednom zasjedanju glasati o zakonu kojim će biti ispunjene želje njegovog brata, koji je preminuo prošle sedmice u 90. godini.

Urna sa Fidelovim pepelom stigla je jučer u Santjago de Kubu, gdje će danas biti položena u zemlju pored mauzoleja borca za kubansku nezavisnost Josea Martija, poslije devetodnevne žalosti.