BIH

Pismo učenika Bosna-Seme: Evo šta traže od ministra u KS i ministrice FBiH

Srednjoškolci nezadovoljni raspodjelom nagrada

(A. S.)

3.12.2016

Učenici srednjih škola koje djeluju u okviru Bosna-Sema institucija, a koje turske vlasti povezuju sa FETO pokretom, poslali su pismo federalnoj ministrici obrazovanja i nauke Elviri Dilberović i ministru za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću.

Pismo prenosimo u cjelosti:

- Pišemo Vam jer smatramo da su učenici koji su ostvarili izuzetne rezultate, medalje i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine izignorirani zato što su pohađali Bosna Sema Obrazovne ustanove u Kantonu Sarajevo. Zamolili bi Vas da pravedno razmotrite i riješite naš slučaj i ne dopustite da učenici koji su pokazali najveći rad, trud i svjetski rezultat budu žrtve nepravde jer su pohađali određenu školu, uz dužno poštovanje prema našim kolegama, situacija se čini takvom.

Mi smo takmičari-matematičari i fizičari, iz Federacije Bosne i Hercegovine, osvajači zlatnih, srebrenih, i bronzanih medalja, predstavnici naše države na međunarodnim takmičenjima (Svjetska olimpijada iz fizike, Svjetska matematička olimpijada, Evropska ženska matematička olimpijada, Rumunski majstori fizike i Balkanska matematička olimpijada) i osvajači prvih mjesta na federalnom i državnom takmičenju iz matematike i fizike prethodne školske godine. Sada se već spremamo za nove izazove.

Obraćamo Vam se ovim putem s ciljem ukazivanja na naše nezadovoljstvo povodom odluke Federalnog ministarstva obrazovanja odnosno Kantonalnog ministarstva obrazovanja da na ceremoniji „Znanjem u budućnost“ (tj. na ovoj dodjeli diploma i novčanih nagrada 5. decembra u Mostaru) ne dodijele nagrade takmičarima koji su postigli uspjehe na međunarodnim i državnim takmičenjima, koji su pohađali Međunarodnu srednju školu u Sarajevu i Sarajevo Koledž. Ne ulazeći u kriterije po kojima se međunarodni uspjesi ravomjerno dijele po svim kantonima, evidentno je da nijedan od troje uvaženih kolega iz našeg kantona nema rezultate ni blizu kao mi dole potpisani.

Učenici iz ove dvije srednje škole su samo prošle godine donijeli ukupno 13 što zlatnih, srebrenih, i broznanih medalja sa svjetskih, evropskih i regionalnih međunarodnih takmičenja. Osim toga učenici ove dvije škole su osvojili prva mjesta na domaćim državnim i federalnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine (što je i navedeno uz imena potpisnika).

Mi vjerujemo da prvo treba nagraditi učenike koji su osvojili medalje i priznanja sa međunarodnim takmičenjima neovisno iz kojeg kantona dolaze, a potom primjeniti vaše kantonalne kriterije. Nadamo se i da ćete preispitati kriterije kojim su neki učenici izabrani prije učenika sa medaljama sa međunarodnih takmičenja. Naš cilj nije da postanemo nepotreban medijski slučaj nego da riješimo očiglednu grešku, odnosno nepravdu koja je učinjena.

Prinuđeni smo tražiti od Vas bolji tretman – onakav kakav zaslužujemo. Tražimo od Vas da preispitate odluke vašeg ministarstva. Ovo ne doživljavamo kao pitanje novca. Ionako novac koji smo ranijih godina dobijali kao nagrade, potrošimo na finansiranje troškova za odlaske na takmičenja. Ovo je ponajviše pitanje Vašeg odnosa prema nama takmičarima i svojevrsnih signala koje nam na ovaj način šaljete, poruku koju nam dajete. Ovo razumijeli kao poruku „Neznanjem u budućnost!“.

P. S. U cilju informisanja javnosti o problemu ovo pismo protesta koje smo poslali Vama biće proslijeđeno i bosanskohercegovačkim medijima, ali neovisno o tome željeli bi da u susretu s Vama riješimo ovaj problem dodjeljivanja odgovarajućih nagrada na ceremoniji „Znanjem u budućnost“ . S poštovanjem", navodi se u pismu ministru i ministrici koje potpisuju višesturki osvajači medalja na državnim i međunarodnom takmičenjima Adisa Bolić, Nermedin Džeković, Adnan Gobeljić, Amar Kurić, Neira Kurtović, Zlatko Salko Lagumdžija, Emin Mrkonja, Ajdin Muharemović i Boris Velašević.