GLOBUS

CIA objavila neuspjele planove o eliminaciji Fidela Castra

Dokumenti otkrivaju razne zavjere špijuna

Redakcija

3.12.2016

Centralna obavještajna agencija (CIA) Sjednjenih Američkih Država objelodanila je dokumente u kojima se navode razni bezuspješni planovi za eliminiranje Fidela Castra, velikog američkog neprijatelja za vrijeme Hladnog rata, saopćeno je danas u Havani.

U tim dokumentima se otkrivaju razne zavjere špijuna, a mnogi od tih planova nisu ni vidjeli svjetlost dana dok neki podsjećaju, kako je ocijenila agencija France Press, na studentske šale.

Tajna služba je od marta do avgusta 1960. razmatrala planove da sabotira Castrove govore, među kojima je bila kutija kubanskih cigara s drogom LSD kako bi otac kubanske revolucije bio javno ismejan.

Kasnije je smišljen plan da opadne Castrova brada koja je bila dio njegovog imidža i to prskanjem neke supstance na cigare i cipele. Špijun je trebalo to da uradi Castru u jednom hotelu tokom njegovog putovanja u inostranstvo, ali je kubanski lider otkazao put u posljednjem trenutku.

CIA je od 1960. do 1965. smišljala ozbiljnije pokušaje tako što je na kubanske cigare stavila izuzetno otrovnu supstancu od koje se odmah umire čim se cigara stavi u usta.

Cigare su date jednoj neidentificiranoj osobi u februaru 1961, ali ništa ne ukazuje da je sproveden taj pokušaj atentata na Castra.

Tajne službe su razmotrile upotrebu otrovnih pilula u piću i hrani i kako se navodi u dokumentima, konsultovani su članovi mafije za ubistvo iz vatrenog oružja, ali se od toga odustalo.

Sam Castro, koji je preminuo prošle nedjelje u 91. godine, rekao je da je izbjegao oko 600 pokušaja ubistva ili ugrožavanja njegovog zdravlja i ugleda.