GLOBUS

Deset minuta koji bi mogli da uzdrmaju svijet

Telefonski razgovor Trumpa i predsjednice Tajvana

Redakcija

3.12.2016

Poziv koji je trajao samo deset minuta mogao bi da otvori pukotinu u odnosima Kine i SAD i prije nego što novoizbrani američki predsjednik Donald Trump preuzme vlast, ocjenjuje danas američki televizijski kanal "CBS".

Povodom jučerašnjeg telefonskog razgovora Trumpa i predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen, američki televizijski kanal navodi da se radi o "velikom raskidu s američkom diplomatskom politikom", prenosi Tanjug.

- Mislim da novoizabrani predsjednik Trump možda nije u potpunosti svjestan svih detalja historije naših odnosa sa Tajvanom - rekla je toj televiziji Bonni Glazer, koja je stručnjak za američko-kineske odnose.

Glazerova je precizirala da nezvanični odnosi Amerike sa Tajvanom postoje zbog "politike jedne Kine" iz 1972, kada su SAD prihvatile da je ostrvo Tajvan dio teritorije Kine i nije suverena nacija.

- Ideja da SAD i novoizabrani predsjednik možda podržava agendu koja se zalaže za nezavisnost Tajvana, što će biti veoma, veoma zabrinjavajuća za Kinu i potencijalno će izazvati određene probleme u odnosima SAD i Kine - ocijenila je ona.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je uložilo protest "relevantnim institucijama SAD" poslije telefonskog razgovora i pozvalo SAD da nastave da poštuju "politiku jedne Kine".

S Tajvanom, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, SAD su prekinule diplomatske veze 1979. godine, kada je prihvaćena "politika jedne Kine".

- Princip jedne Kine je politički kamen-temeljac odnosa Kine i SAD - saopštilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

Oni su pozvali "relevantne institucije SAD" da nastave da sprovode taj princip i pažljivo razmotre pitanje Tajvana kako bi izbjegli nepotrebne smetnje u odnosima dvije zemlje.