GLOBUS

Da se naježiš: Koliko je od BiH udaljena nuklearna bomba (VIDEO)

U obzir uzima devet država iako za jednu nema poznatih informacija

(A. S.)

3.12.2016

Novi video pokazuje gdje se u svijetu nalaze nuklearne bombe koje su službeno evidentirane. Mnoge od njih smještene su u blizini velikih evropskih gradova, među kojima su London, Glasgow i Bruxelles.

Kako piše Daily Mail, oko 50 takvih bombi je ''izgubljeno'' ili slučajno premješteno tokom godina na neke druge lokacije.

Nuklearna bomba najbliže Bosni i Hercegovini i regionu smještena je na sjeveru Italije, u Milanu, podaci su koje je objavio Real Life Lore.

Što se tiče SAD-a, ondje se nuklerane bombe nalaze na 10 lokacija.

Podsjetimo, u posljednjih 30 godina, više je zemalja odustalo od posjedovanja nuklearnog oružja, no što ih pokušalo razviti to oružje.

No, i 25 godina nakon Hladnog rata, zalihe nuklearnog oružja i dalje su na neprihvatljivo visokim razinama, smatraju u Američkoj federaciji znanstvenika.

SAD ukupno ima 7.000, a Rusija 7.300 nuklearnih bojevih glava. Od toga u SAD-u na rastavljanje čeka njih 2.500, a u Rusiji 2.810. Ostale države koje posjeduju to oružje Indija, Pakistan, Izrael i Kina drže ga u rezervi, dok Velika Britanija i Francuska, osim što dio drže rezervi dio imaju razmješteno na strateškim mjestima.

Smatra se kako i Sjeverna Koreja ima ili bi mogla imati nuklearno oružje, ali tačni podaci o tome nisu poznati. Stoga se u obzir uzima devet država iako za jednu nema poznatih informacija.

SAD ima razmješteno 1.930 komada nulearnih bojevih glava, a u rezervi 2.570. Rusija ima razmješteno 1.790, a u rezervi 2.700.