REGION

Glas Amerike: U utorak o prijemu Crne Gore u NATO

Vanjskopolitički odbor američkog Senata razmotrit će Protokol o pristupanju

(A. S.)

3.12.2016

Vanjskopolitički odbor američkog Senata razmotrit će Protokol o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu (NATO) na radnoj sjednici u utorak 6. decembra, objavio je "Glas Amerike". 

Članovi Vanjskopolitičkog odbora trebali bi da odobre rezoluciju kojom se daje pristanak na ratifikaciju protokola, koja bi zatim trebalo da bude proslijeđena punom sastavu Senata na glasanje.

Prilikom prethodne runde proširenja, kada su u NATO pristupili Albanija i Hrvatska, Senat je rezoluciju prihvatrio aklamacijom.

Vodeći član demokrata u odboru senator Ben Cardin rekao je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike da se nada će Senat uskoro ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, a to je poručila i demokratska senatorka Jeanne Shaheen, također članica odbora.

Američki predsjednik Barcak Obama je krajem juna uputio Senatu zahtjev da ratificira Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

Protokol čijom se ratifikacijom Crnoj Gori omogućava da formalizira članstvo u Alijansi, potpisan je u Briselu 19. maja ove godine.