VIJESTI

Ugrožen internet saobraćaj: BH Telecom na udaru hakera

Uputili izvinjenje korisnicima zbog neugodnosti prouzrokovanih ovom situacijom

Redakcija

3.12.2016

BH Telecom obavijestio je svoje korisnike da se njihova mreža nalazi pod hakerskim udarima, koji mogu izazvati prekid internet saobraćaja.

– U proteklih nekoliko dana uočeni su internet napadi na mreže telekom operatora u regionu, a od sinoć i na modeme naših internet korisnika. S obzirom na činjenicu da je mreža BH Telecoma zaštićena sigurnim protokolima za zaštitu podataka svih korisnika, uz poštovanje vrhunskih standarda u ovoj oblasti, ne postoji mogućnost za narušavanje sigurnosti podataka u mreži - navode iz BH Telecoma.

Međutim, s obzirom da napadi imaju za cilj prisilno konektovanje na pojedinačne modeme korisnika, a što je onemogućeno sigurnosnim postavkama u mreži BH Telecoma, moguća je pojava učestalog pada konekcije na internet mrežu, saopćili su iz vodećeg bh. operatera.

Navodi se da sistem prilikom detektovanja pokušaja napada automatski zatvara pristup nakon čega se prekida konekcija na vanjski internet i modem ponovo uspostavlja konekciju.

Iz BH Telecoma uputili su izvinjenje korisnicima zbog neugodnosti prouzrokovanih ovom situacijom, uz napomenu da se intenzivno radi na sistemskom otklanjanju uzroka smetnji.