VIJESTI

Obilježen Međunarodni dan žena s invaliditetom

Mirna ulična akcija u Sarajevu

(Fena)

3.12.2016

Ženska mreža Bosni i Hercegovini danas je mirnom uličnom akcijom u Sarajevu i prigodnim programom obilježila Međunarodni dan žena s invaliditetom, 3. decembar.

Na ovaj način je, istovremeno, podržana kampanja pod nazivom „Niti jedna žena nevidljiva!“ upriličena u sklopu 16. dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, čime se nastoji podići svijest građanstva o postojanju i 'nevidljivosti' žena sa invaliditetom, te promovirati solidarnost i razumijevanje za njihov položaj u lokalnim zajednicama.

Anela Kadić, administratorica neformalne grupe žena „Posebna mama“, koja okuplja više od 800 majki djece s poteškoćama u razvoju, Feni je kazala da se radi o marginaliziranoj populaciji, te da je neophodno istrajavati na dosljednoj primjeni UN-ove konvencije kojom se pledira za prava osoba s invaliditetom, a čiji je potpisnik i BiH.

Istaknula je da se njihov status mora poboljšati u svim segmentima života, uključujući bolju zdravstvenu zaštitu, proširenje esencijalne liste lijekova i lakšu dostupnost pomagala, te druge prinadležnosti, kao i rehabilitaciju, pravo na obrazovanje, rad i zapošljavanje.

Organizatori akcije istaknuli su odlučnost i solidarnost ženama i djevojčicama sa invaliditetom, a radi eliminiranja svih oblika diskriminacije, poštivanja različitosti i pružanja jednakih mogućnosti za sve društvene kategorije.