VIJESTI

Druženje članova svih 11 organizacija koje okupljaju invalidna lica u Hercegovini

Povodom Međunarodnog dana invalida

P.M.

3.12.2016

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana invalida,  Centar za koordinaciju organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, organizovali su u trebinjskom Domu penzionera druženje, ali i skupštinu, te prodajnu izložbu svojih članova.

Prema riječima Branimira Tamindžije, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze istočne Hercegovine i predsjednik Centara za koordinaciju organizacija koju okupljaju osobe sa invaliditetom istočne Hercegovine, ovu organizaciju čini 11 udruženja sa preko dvije hiljade članova.

- Naši problemi su siromaštvo, nezaposlenost, socijalna isključenost iz društva, problemi sa nabavkom lijekova, arihtektonske barijere koje nas sputavaju u svim aktivnostima koje želimo da radimo. Grad Trebinje prednjači u rješavanju ovih barijera i nadamo se da ćemo uz pomoć fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje zaposliti što veći broj osoba sa invaliditetom, jer mi želimo da radimo i da svojim radom doprinesemo da budemo aktivni građani ovog društva, istakao je Tamindžija i dodao da se svake godine okupljaju 3. decembra, kako bi javnosti skrenuli pažnju na sebe i da bi ukazali na probleme ove kategorije stanovništva.

Miro Andrić, predsjednik udruženja amputiraca Trebinja i istočne Hercegovine, kaže da sva udruženja koja su članovi Centara imaju različite probleme, ali da je cilj Centra da se svima pomogne koliko je moguće. 

- Mi iz udruženja amputiraca isključivo se baziramo na kvalitetna ortopedska pomagala i na banjsku rehabilitaciju što nam je veoma potrebno. Mislim da smo na dobrom putu u razgovorima sa Vladom RS i da će do nove godine biti novih izmjena i pravilnika koji će ići u korist invalida, naglasio je Andrić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović  rekao je da će grad Trebinje i  u narednim godinama nastojati da što više pomogne ovoj kategoriji i da izdvajanja oko 15 procenata budžeta grada Trebinja za socijalna davanja budu još veća.

- Grad Trebinje ima poseban osjećaj prema ovoj populaciji. Pored osnovnih prava koje je zagarantovala Vlada RS i obavezala lokalne zajednice, grad Trebinje ima 22 proširena prava za pomoć i njegu socijalno ugroženim osobama na području grada Trebinja. To nikada nije dovoljno ali je dobro da se dođe do svakog kome je pomoć potrebna, obećao je Petrović i dodao da će grad nastojati da se  lica sa invaliditetom zaposle na poslove koje mogu da rade.