GLOBUS

Trump zvao čelnicu Tajvana, Bijela kuća se ograđuje

Događaj bez presedana

(E. Ma.)

3.12.2016

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump razgovarao je telefonom sa predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, a Bijela kuća se ograđuje i poručuje da nema promjene u politici priznavanja Pekinga kao jedine vlade "jedne Kine".

Donald Trump je na Twitteru naveo da ga je predsjednica Tajvana pozvala da mu čestita na pobijedi i zahvalio joj na tome.

Trumpov tranzicioni tim je naveo da su dvoje lidera zabilježili postojanje "bliskih ekonomskih, političkih i sigurnosnih veza" koje postoje između Tajvana i SAD.

U saopćenju iz kabineta predsjednice Tajvana navedeno je da se predsednica raduje osnaživanju bilateralnih odnosa i bližoj saradnji, prenosi AFP.

- Predsjednica je također rekla Traumpu da se nada da če SAD nastaviti da podržava napore Tajvana da više učestvuje u međunarodnim događajima u budućnosti. Njih dvoje su razgovarali i o osnaživanju nacionalne sigurnosti kako bi se poboljšao život obićnih ljudi - navedeno je u saopćenju.

Portparolka Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Emili Horn je za AFP rekla da nema promjene u politici priznavanja Pekinga kao jedine vlade "jedne Kine".

Reagirao je i zvanični Peking. Ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji  smatra da je telefonski razgovor predsjednice Tajvana sa Trumpom bio "trik Tajvana koji ne može da promijeni politiku jedne Kine".

- Ne mislim da če to promijeniti politiku jedne Kine, koju je SAD godinama zagovarala. Ta politika je kamen temeljac naših odnosa, a mi ne želimo nikakvo uplitanje ili nestanak te politike - rekao je ministar za jednu televiziju u Hong Kongu, prenosi AFP.

S ovim ostrvom, koje Kina smatra dijelom svoje teritorije, SAD su prekinule diplomatske veze 1979. godine, kada je prihvaćena politika "jedne Kine". Vašington, međutim, i dalje ima bliske nezvančne veze sa Tajpejom.

AP smatra da je "izuzetno neobično, vjerovatno i bez presedana, da američki predsjednik ili novoizabrani predsjednik SAD razgovara direktno sa tajvanskim liderom".