BIH

Trotoar ispred Predsjedništva BiH trebao biti jeftiniji za 100.000 KM

Građevinski stručnjaci o apsurdnoj investiciji

E. DRAGUNIĆ

2.12.2016

Obnova čuvenog trotoara ispred Predsjedništva BiH, koja je građane Kantona Sarajevo koštala 362.812 maraka, preskupa je investicija. Trebala je biti i za 100.000 KM jeftinija! Ovo je mišljenje stručnjaka građevinske struke koji su za "Avaz" komentirali jednu od najapsurdnijih poslijeratnih investicija u KS, kako su je mnogi okarakterizirali.

Granitne kocke

Kako je naš list prije dva dana objavio, najviše novca utrošeno je na popločavanje 898 kvadratnih metara trotoara granitnim kockama - 121.297 KM, dok je 11 potapajućih antiterorističkih stubova koji su postavljeni ispred ulaza u zgradu plaćeno čak 65.450 maraka. 

Građevinski ekspert i profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Langof kaže da je 65.450 KM prevelika cifra i da su ti stubovi mogli biti dosta manje plaćeni.

- Jeste da u tim stubovima ima dosta hidraulike, elektronike, ali je to puno novca. A takvih je već napravljeno u Sarajevu, nije to prvi put. U svakom slučaju, za tu investiciju puno je 362.812 KM - kaže Langof.

Da je previše novca otišlo na ovu investiciju, smatra i Krešimir Filipović, sudski vještak građevinske struke iz Sarajeva, čija je specijalnost oblast konstrukterstva i geotehnike.

- Bez ulaženja u detalje, mislim da je stvarno preskupo. Koliko je više od normalne cijene, to je potrebno analizirati. Čini mi se da je ovaj trotoar koštao investitora barem 100.000 maraka više nego što je trebalo - rekao je Filipović.

Sead Tutić, direktor firme "Sela" iz Sarajeva, koja je bila izvođač ovih radova, kaže da je ponuđena cijena ispod svakog minimuma te da ne zna jesu li i troškove pokrili.

Skidanje ograde

- Recimo, samo skidanje ograde i njeno čuvanje koštalo je 250 KM. Moralo je toliko, a vjerujem da je cijena i dvostruko viša trebala biti. Morali smo je transportovati do Rajlovca, čuvati, reparirati i opet je ugraditi - rekao je Tutić.

Stubovi postavljeni mimo propisa

Na još jednu nepravilnost u izjavi za naš list ukazao je Fejzija Hajdaragić, vještak građevinske struke, koji je rekao da su potapajući stubovi postavljeni mimo propisa.
 
- Ti stubovi ondje ne bi uopće smjeli biti. Hodna linija, dakle staza ili trotoar kojim ljudi hodaju, mora biti ravna. Ako neko zapne za onaj stub i padne, neka mi se javi, podigne tužbu i dobit će obeštećenje - kaže Hajdaragić.