BIH

Ako za toaletni papir izdvajaju 800.000 KM, novca mora biti i za borce!

Traže hitne sastanke s političkim liderima u FBiH

E. HALIMIĆ

2.12.2016

Zbog odugovlačenja s donošenjem zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, borci traže hitne sastanke s političkim liderima u FBiH i najavljuju da neće ni po koju cijenu odustati od svojih zahtjeva, kazao je za „Avaz“ potpredsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Nijaz Hodžić. 

 - Ovaj zakon je prioritet svim boračkim kategorijama. Ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević potvrdio je da je zakon upućen u proceduru, ali da nije dobio mišljenje od Ministarstva finansija FBiH. Upravo je to mišljenje veliki problem, oni ne žele da se očituju. Napominjem, novim zakonom stvaraju se i nove obaveze, koje zahtijevaju dodatnih 17 miliona KM - pojasnio je Hodžić. 

Puna podrška 

Prema njegovim riječima, uprkos problemima u Vladi FBiH, ministar Bukvarević borcima je dao punu podršku da nastave svoje aktivnosti.

 - Naš sljedeći korak je sazivanje sastanka Koordinacije temeljnih boračkih udruženja. A već je odlučeno da tražimo hitne sastanke s predstavnicima političkih partija koje su na vlasti u FBiH. Također, ja ću predložiti da uputimo otvoreno pismo premijeru Fadilu Novaliću, kao i Parlamentu FBiH - istakao je Hodžić. 

Dodao je da svi moraju snositi odgovornost za sudbinu boraca, koji se nalaze u veoma teškom položaju. 

- Svaki dan gledamo borce bez novca, bez posla, dovedeni su do toga da ih njihove porodice, djeca danas pitaju gdje su oni bili u ratu i šta su radili. Mi nećemo odustati ni od boračkog dodatka, pa makar on bio i jednu marku. Ako u našoj državi ima novca da za toaletni papir potroše oko 800.000 KM, onda mora biti i za borce - naglasio je Hodžić.  

Na margini 

Smatra da ova kategorija stanovništva ne smije ostati na margini dešavanja u državi te da je krajnje vrijeme da se borci zbrinu, jer već za petnaestak godina više ih neće ni biti. 

 - Mi umiremo, a nemamo minimum uslova za život. Ako nas nastave izigravati, mi ćemo iskoristiti sve naše mogućnosti. Ne smiju oni naš zakon, koji nama život znači, vezati uz neke druge zakone, poput onoga o igrama na sreću, o kojima se oni ne mogu usaglasiti. Moraju razdvojiti boračke zakone od nekih tamo kladionica, borci moraju imati prednost - zaključio je Hodžić.  

Zapošljavanje je prioritet

 - Interes za zapošljavanje putem boračkih zadruga je iznad očekivanja. Do sredine ovog mjeseca očekujemo i nove projekte boračkih zadruga i veći broj zaposlenih boraca. Za ovu godinu u ove svrhe bio je izdvojen milion KM, potrebna su dodatna sredstva, tačnije oko 300.000 KM, a kako nam je obećao ministar Bukvarević, to neće biti sporno. Za sljedeću godinu očekujemo znatno veća sredstva, kako bismo mogli osigurati borcima da žive od svog rada - pojasnio je Hodžić.