GLOBUS

Porošenko optužuje: Poslao novu poruku Putinu

Predsjednik Ukrajine poslije susreta s poljskim liderom

(A. S.)

2.12.2016

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je danas u Varšavi da Europska unija produži sankcije Rusiji zato što krši sporazume u Minsku o rješenju sukoba.

- OEBS je konstatirao eskalaciju kršenja prekida vatre, njegova misija nema pristup cijeloj okupiranoj teritoriji Ukrajine i to je kršenje sporazuma iz Minska. Nemamo kontrolu granica sa Rusijom. Zato mora da padne logična odluka da sankcije Rusiji budu produžene - kazao je Porošenko poslije susreta s poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Europskoj uniji što je solidarna s njegovom zemljom.

- Važno je što svijet govori istim glasom kao Ukrajina. Da agresiju Rusije naziva agresijom, a aneksiju ukrajinskog Krima aneksijom - rekao je Porošenko.

Poljski predsjednik Duda obećao je Porošenku da se Poljska neće nikada pomiriti s pokušajima Rusije da ponovo dijeli Evropu na sfere utjecaja i da narušava suverenitet i teritorijalni integritet nezavisne Ukrajine.

- Poljska stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi da povrati svoju teritoriju i da se što prije završi oružani sukob, da prestanu da ginu ljudi. Predsjednik Porošenko mi je rekao da su samo za posljednja 24 sata poginula dvojica ukrajinskih vojnika  - dodao je Duda.