BIH

Kojem bratu se opasnije zamjeriti: Aljoši ili Dubravku?

Bakir Hadžiomerović za portal Novi.ba

Novi.ba

2.12.2016

Da nije ovakve SDA, dva najpoznatija brata u bosanskohercegovačkom javnom životu bili bi i ostali Sušići, Safet i Sead. Urbana legenda kaže da je Sejo bio talentiraniji fudbaler od majstora loptaške igre kojeg su Pitari još prije skoro četrdeset godina prozvali Pape. Stariji je brat Sušić zaigrao u Crvenoj zvezdi kojoj je pružio mnogo manje nego što je mogao i koliko se to od njega objektivno očekivalo, a mlađi je u bordo dresu osvojio simpatije fudbalskih fanatika na teritoriji cijele bivše Jugoslavije gdje se i danas smatra jednim od najvećih. Ali to je već priča iz naše ljepše prošlosti, iz onih davnih prohujalih vremena kada su idoli nacije bili sportisti u čijim su čarolijama uživali sretni, zadovoljni i bezbrižni ljudi. 

Danas je sve totalno drugačije. Zato valjda umjesto žustrih, konstruktivnih i lucidnih kafanskih rasprava o tome ko je bolji, Pape ili Sejo, dokolicu ubijamo tako što se prepiremo koji je od dvojice braće Čampara, Aljoša ili Dubravko, moćniji i jači, to jeste kojem se opasnije zamjeriti. Iskreno da kažem, ni ja ne bih znao dati precizan odgovor na ovu višegodišnju sarajevsku dilemu, posebno zato što sam siguran da se u ovom slučaju radi o čvrstoj, bratskoj koaliciji u kojoj ministar čuva tužiteljeva, baš kao što i tužitelj štiti ministrova leđa. 

Novinari portala novi.ba jučer su ekskluzivno otkrili informaciju koja je u federalnom MUP-u danima vješto prikrivana. U najkraćem, šef kabineta ministra Čampare, Hajradin Mekić se zove, suspendiran je zbog brojnih počinjenih muljaža. Novinari su zatražili i komentar te vijesti u Čamparinom ministarstvu, ali su, umjesto civiliziranog odgovora, od ministrovih saradnika dobili telefonske prijetnje. Nakon što se informacija o suspenziji pokazala kao tačna, te se više nije mogla sakriti, ministar je i osobno potvrdio njenu autentičnost i to putem saopćenja što ga je proslijedio samo odabranim medijima. Iako mu, eto, nije palo na pamet da svoju potvrdu i komentar pošalje i portalu koji je tu vijest prvi objavio, Čampara je u stilu režimskog moćnika preko “medija kojim vjeruje” najavio sudsku tužbu protiv novinara samo zato što su se usudili pisati o šefu kabineta njegovog ministarskog veličanstva. Da apsurd bude veći, Čampara najavljuje tužbu zbog objavljivanja informacije za koju i sam tvrdi da je tačna!  

Kažem vam, samo u ovakvoj Bosni i Hercegovini moguće je da neko ko obavlja tako značajnu javnu funkciju kao što je ministarska prijeti sudskim represalijama kako bi se obračunao s neistomišljenicima stacioniranim na “lokalnom portalu”, koji se, za razliku od onih “društveno-političkih radnika” čije TV programe i tekstove Čampara “uvažava”, usude čak, jadnaliimmajkamajčina, objavljivati istinite informacije. Ne treba nas zato iznenaditi ukoliko svemoćni ministar i jedan od najuticajnijih pripadnika SDA-ovog policijsko-tužiteljskog klana, prije nego sastavi svoju tužbicu i svečano je preda na sud, uloži i dodatni napor pa (haj'mo biti malo maštoviti jer samo mašta može svašta) naredi policijsko privođenje nepoćudnih novinara kako bi im lišavanjem slobode začepio neposlušnu gubicu. Sve je ovdje bajkovito moguće i ništa nas ne smije izbaciti iz takta. Zato, ozbiljno vas pitam, ko je bio bolji igrač – Sejo ili Pape?