GLOBUS

Europol: Islamska država planira nove terorističke napade u Evropi

U izvještaju objavljenom u Den Haagu

Fena

2.12.2016

Ekstremistička grupa Islamska država planira nove terorističke napade u Evropi u bliskoj budućnosti, upozorila je policijska agencija EU Europol u izvještaju objavljenom u Den Haagu.

Porazi u Iraku i  Siriji - i posljedično povećanje broja boraca koji se vraćaju u Evropu - povećali su rizik od napada u zapadnoj Evropi - navodi se u izvještaju kontraterorističkog centra Europola.

Dodaje se kako procijene obavještajnih službi ukazuju da bi već mogli biti deseci potencijalnih boraca Islamske države u Evropi.

- Moramo biti oprezni. Prijetnja koju predstavljaju takozvana Islamska država  i povratak stranih boraca vjrovatno će biti prisutna u predstojećim godinama - izjavio je  Gilles de Kerchove, kontrateroristički koordinator za Evropsku uniju.

Vjeruje se da teroristička grupa razvija novu taktiku za napade na Zapadu. Eksperti smatraju da je Francuska najvjerovatnija meta. Belgija, Holandija, Britanija i Njemačka također su u riziku.

Napade bi mogle izvoditi umrežene grupe ili usamljeni pojedinci koristeći eksplozive, automatsko oružje, mačete ili automobile.

Eksperti za terorizam također smatraju da je vjerovatnoća napada autobombama visoka.

Izbjeglice iz Sirije u riziku su da budu regrutovane ili radikalizirane, i vjerovatno će se borci Islamske države infiltrirati u izbjegličke domove, navodi se u izvještaju.

Teroristička grupa također ima interes da koristi aktuelnu evropsku izbjegličku krizu polariziranjem građana i okrećući ih protiv građana, dodaje Europol.

Direktor Europola Rob Wainwright naglasio je da budnost i međunarodna saradnja moraju da se koriste u suočavanju s izazovima koje predstavlja Islamska država i druge džihadističke grupe.

On je ukazao na porast broja hapšenja i osujećenih planova napada kao znak "pojačane saradnje i razmjene podataka između svih relevantnih službi širom Evrope u ublažavanju prijetnje koju predstavlja tzv. Islamska država".