VIJESTI

U Bihaću uništena aviobomba teška 250 kilograma

Sve prošlo prema predviđanjima

M. Dedić

2.12.2016

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) zajedno sa pripadnicima CZ Bihaća i policijom uspješno su izvadili avionsku bombu MK 82 koja je pronađena u bihaćkom naselju Privilica prije dva dana, transportirali je do poligona za uništavanje neeksplodiiranih ubojnih sredstava na Grabeškom platou van grada i potom je neutralizirali.

Akcija je trajala oko tri sata, a počela je jutros u 5,30. Kao što je poznato, aviobombu je pronašao radnik firme Euroasvalt na bageru dok je vršio iskop na asvaltu zbog izgradnje kanalizacionog sistema. Sreća je da opasna bomba nije detonirala obzirom da je u njoj 90 kilograma eksploziva TNT-a.

Izuzetno profesionalna i uigrana ekipa na čelu sa Seadom Vranom poštujući procedure u opasnom deminerskom zanatu bez većih problema je učinila ovu avioobombu bezopasnom.

- U drugoj fazi operacije smo na poligonu spustili bombu u jamu i neutralizirali je metodom koju  već duže upotrebljavamo. Do detonacije avobombe je došlo na poligonu, ali bez ikakvih posljedica – kazao nam je Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava pri FUCZ-a.

Inače ovu je aviobombu postavio svojevremeno Peti korpus Armije RBiH kao eventualnu zapreku za proboj neprijateljskih oklopnih jedinica iz toga pravca, ali je nakon rata zaboravljena.