CRNA HRONIKA

Hrabra trgovkinja opalila šamar razbojniku

Radnica prodavnice "Samba" u Istočnom Sarajevu spriječila pljačku

A. KAPO

1.12.2016

Dvojica maskiranih pljačkaša pobjegla su glavom bez obzira nakon što je jednom od njih radnica prodavnice “Samba” u ulici Ive Andrića, općina Istočna Ilidža, koja je bila na meti drskih razbojnika, opalila šamar! Riječ je o Vesni Kovačević.

Koristili rukavice

Nesvakidašnji slučaj dogodio se prekjučer oko 18 sati. Prema riječima hrabre radnice, pljačkaši su upali u trenutku kada nije bilo mušterija, što govori da su, vjerovatno, pomno planirali razbojništvo. Naša sagovornica kazala nam je da su razbojnici, od kojih je jedan bio nižeg, a drugi višeg rasta, imali fantomke na glavama. Iz policije smo saznali da su koristili i rukavice te da su, barem prema opisu odjeće, odavali utisak profesionalaca. No, obojica, očito, nisu računala na hrabrost radnice, inače žene u poznim godinama.

vesna-kovacevic-2

Kovačević: Fotoreporteru slikovito opisala nesvakidašnji događaj

- Kada su upali, viši je ostao kod vrata, vjerovatno da čuva stražu, dok je ovaj drugi, niži, odmah prišao do pulta i kase. Poručio je: “Daj pare!” Deset puta mi je to ponovio. Pitala sam ga: “Koje pare?”, a onda je usljedila prava drama. U tom trenutku sam jedino pomislila da pogledam vani kroz portal i dreknula sam se: “Eno, policija!” Pljačkaš se u tom trenutku trznuo i mahinalno pogledao prema napolje. Sine moj, nikada nikog u životu nisam udarila, ali sam tada dobila neku ludu hrabrost i snagu, digla se na prste, jer sam mala, te ga ošamarila – ispričala nam je Kovačević, pokazujući rukom kako je udarila razbojnika. 

Pljačkaši, ne znajući šta ih je snašlo, pobjegli su kroz vrata praznih ruku. 

trgovina-samba

Prodavnica “Samba” u Istočnoj Ilidži 

- Valjda više neće dolaziti, barem kada je ovdje Vesna – kroz osmijeh dobacuje kolegica hrabre radnice.

Naša sagovornica dodala je da prodavnica radi oko pola godine te da su prvi put na meti pljačkaša.

Olakšan posao

- Ovdje je i ranije bila prodavnica, ali su bili drugi vlasnik i radnici. Koliko sam upućena, bili su na meti pljačkaša. Prodavnica je zavučena između zgrada, ovdje rijetko prolaze policajci, skoro da i ne dolaze, što olakšava posao pljačkašima – kazala je Kovačević.

Njena hrabrost šokirala je i policajce.

- Jedan od policajaca, koji će se uskoro penzionisati, kazao mi je da u karijeri nije doživio da je neka žena uspjela otjerati, a osim toga i ošinuti pljačkaša. Pod stresom sam bila. Ova situacija je sada možda malo i smiješna, ali tada nije bila – zaključila je hrabra radnica Vesna Kovačević.

Pljačkaši nisu identificirani do zaključenja ovog izdanja našeg lista. Inače, radnja ne posjeduje ni videonadzor.

Slični slučajevi

Ovo nije jedini slučaj kada su hrabre radnice otjerale pljačkaše. Krajem januara 2015. godine u Banjoj Luci, radnica kioska uhvatila je objema rukama pištolj koji je u nju uperio razbojnik te ga odgurnula. Razbojnik je pobjegao bez plijena. Početkom septembra, razbojnik je, prijeteći radnici kladionice nožem, zahtijevao novac. Radnica ga je otjerala vriskom. Identičan slučaj zabilježen je početkom ove godine i u Laktašima. Krajem 2014. u Tomislagradu pljačkaš sa pištoljem otišao je, također, iz prodavnice bez plijena nakon što mu je radnica odbila predati novac.