BIH

Ako je zima, nije lav, ne boji se ko ima 600 KM

Sezona grijanja donosi nove glavobolje građanima BiH

Autor:E. D. A.

1.12.2016

U vrijeme kada s mizernim plaćama i penzijama ne mogu osigurati ni hranu od prvog do prvog u mjesecu, glavobolje mnogim Bosancima i Hercegovcima zadaje i kupovina ogrjeva u zimskom periodu, odnosno računi za grijanje koji su sve viši.  

Upravo zbog cijena grijanja, koje su u konstantnom trendu porasta, sve više građana odlučuje se na tradicionalne načine grijanja, drvima, ugljem, peletom... Istražili smo kolike su cijene drva, uglja i na koji se način mogu pribaviti ovi energenti. Iako je jeftinije, ipak je potrebno najmanje 600 KM da se prezimi!

Nekvalitetna drva

Cijena ovisi i o kvalitetu drveta te o načinu kupovine ogrjeva. Također, nije isto kupovati ogrjev u gradskim i ruralnim sredinama. Daleko je skuplji ogrjev u urbanim sredinama.

U jednom preduzeću u Sarajevu cijena kubnog metra iscijepanih bukovih drva s prijevozom na adresu u Sarajevu košta 87,30 KM. Osam maraka je jeftiniji kubni metar bukovih drva, ali neiscijepanih, odnosno u cjepanicama dužine metar. Tona mrkog uglja u istom preduzeću, s prijevozom košta 176,40 KM. 

Oglasi su puni ponuda za ogrjev. Riječ je uglavnom o ilegalnim trgovcima. Tako se jedan kubni metar drva može kupiti i za 65 KM, ali u tom slučaju kupac se izlaže riziku. Vrlo je moguće da su drva nekvalitetna i ne postoji mogućnost reklamacije niti žalbe. 

3

4

I građani Zenice sve se češće odlučuju isključiti s centralnog grijanja te posežu za isplativijim zagrijavanjem stanova i kuća. Tako je samo ove sezone, prema zvaničnim podacima iz JP „Grijanje“, oko 750 korisnika isključeno sa sistema daljinskog grijanja.
Prema riječima Elvira Bošnjaka, tehničkog direktora „Grijanja“, trend isključenja s grijanja sve je prisutniji, a glavni razlog je loša ekonomska situacija.

- Od postojanja naše firme isključila su se 6.023 korisnika sa sistema grijanja. Prosječno se jedne sezone isključi 700 do 800 korisnika - pojašnjava Bošnjak.

Prema dostupnim informacijama o cijenama ogrjeva, najisplativije je grijanje na ugalj. U Zenici tona uglja nacrno može se kupiti po cijeni od 120 KM, dok u Rudniku mrkog uglja cijena iznosi 175,50 KM. 

Isplativije je i grijanje na drva, koje se kod ilegalnih prodavača može kupiti već od 60 KM. 

Jeftinija opcija

Oni koji se griju na ugalj na području Tuzle, za tonu "kocke" i "oraha" naručenih od RMU Banovići platit će 144 KM bez prijevoza. Krekin ugalj nešto je jeftiniji, pa tako za tonu uglja s Dubrava i Mramora treba izdvojiti 115 KM, također bez prijevoza. Tona peleta košta 280 KM. Osim uglja, u ponudi su i drva. Iscijepana koštaju od 75 do 80 maraka, a kada su u pitanju tzv. oblice, za njih je potrebno izdvojiti od 75 maraka po metru. 

U ruralnim sredinama, cijena ogrjeva nešto je niža. Razlog možda leži u činjenici da postoji veliki broj ilegalnih preprodavača državne i privatne šume, koji metar drva prodaju za 60 konvertibilnih maraka. 

Pakao divljih jama u Kaknju

kopaci-uglja1

Divlje jame udaljene nekoliko kilometara od pogona Haljinići: Uprava RMU ne poduzima ništa

Kada dođe zimski period, zadovoljno trljaju ruke i rudari u takozvanim divljim jamama u Ričici kod Kaknja. Iako se od pogona RMU Haljinići nalaze tek nekoliko kilometara, iz Uprave ovog preduzeća ne čine ništa da zatvore divlje jame. 

Tako golobradi mladići svakodnevno silaze u jame koje su sami iskopali, bez ikakvog iskustva u rudarstvu. Ovi mladići okolnih sela riskiraju život izvlačeći ugalj i prodajući ga za mizernih 50 KM po toni.