ZDRAVLJE U KUĆI

Ako je neko pozitivan na HIV, ne znači da je i bolestan

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

E. SKOKIĆ

1.12.2016

Širom planete danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, oboljenja koje je početkom osamdesetih godina izazvalo paniku, strah i šok. U našoj zemlji danas će nizom skupova pod geslom „Testiranje je u modi, testiraj se na HIV“ biti ukazano na važnost prevencije, kontrole, razbijanja predrasuda.

Rad pod šifrom

- Klijenti u naše Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno testiranje na HIV mogu doći bez uputnice. Ne registruje se identitet testiranih, već se obavlja pod šiframa. Nije bitno ni odakle ko dolazi, najvažnije je da se želi testirati – kaže dr. Rahima Jahić iz Odjeljenja za respiratorne infekcije i AIDS Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

Jahić ističe da je ključno rano dijagnosticiranje HIV-a.

- Ako je neko pozitivan na HIV, ne mora značiti i da je bolestan. Posljednji stadij infekcije HIV-om je AIDS (sida). Tada imunološki sistem toliko oslabi da ga i banalne infekcije ozbiljno naruše - objašnjava dr. Jahić.

rahima-jahic

Dr. Jahić: Posljednji stadij infekcije HIV-om je AIDS

Na listi Federalnog fonda solidarnosti je 17 lijekova koji su na raspolaganju registriranim osobama pozitivnim na HIV. Mjesečna terapija, ovisno o stadiju bolesti, iznosi između 1.500 i 2.000 KM. No, medicina je toliko uznapredovala da su lijekovi dostupni našim građanima, odavno prevaziđeni.

- Neminovno ćemo morati krenuti u izmjenu liste lijekova Federalnog fonda solidarnosti. Mi smo u sklopu projekta Globalnog fonda za borbu protiv HIV-a proveli puno aktivnosti: otvorena su savjetovališta za besplatno testiranje na HIV, a imali smo i pristup novim lijekovima. Ali, taj projekt je okončan i moramo registrirati nove lijekove i učiniti ih dostupnim našim građanima – kaže dr. Jahić.

Rizično ponašanje

Testiranje u savjetovalištima je anonimno i potpuno besplatno. Rezultati se dobivaju dvadesetak dana nakon testiranja. Ako prvi test pokaže pozitivnost na HIV, slijedi ELISA testiranje i na koncu posljednji potvrdni test, nakon kojeg se vrši proglašavanje HIV pozitivne osobe.

Početna faza infekcije HIV-om nema posebnih naznaka ili simptoma. Uglavnom u savjetovalište dolaze osobe s rizičnim ponašanjem, poput nezaštićenog spolnog odnosa, kontakta sa zaraženim tjelesnim tečnostima, a HIV se prenosi i vertikalnom transmisijom s majke na dijete prilikom porođaja i dojenja.

Mostar: Mjesečno imali 30 osoba na testiranju

Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, u sklopu kojeg je donedavno djelovao Centar za testiranje na HIV, potvrdio je za „Avaz“ da nemaju evidentiranu nijednu prijavu zaraženih HIV-om.

- Program je prekinut, ali mi ćemo raditi testiranja ako bude zainteresiranih - istakao je Čolaković te dodao da je u ranijem periodu odziv bio dobar pa su u prosjeku imali 30 osoba na testiranju tokom mjeseca.

Nasreću, pozitivnih nije bilo.

Banja Luka: U RS lani bilo 96 osoba sa HIV/AIDS-om

U Republici Srpskoj prošle godine registrirano je 96 osoba sa HIV/AIDS-om, od toga je 80 posto muškaraca, a 20 posto žena. Najviše oboljelih je u dobi između 30 i 39 godina, a najučestaliji put prijenosa infekcije HIV-om i dalje je heteroseksualni kontakt.

U Banjoj Luci nedavno je zatvoreno savjetovalište za osobe oboljele od ovog smrtonosnog virusa koje je godinama radilo u okviru Asocijacije XY.  

Sarajevo: Posljednji zaraženi registriran 2013. godine

U Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo od 2002. godine registrirano je pet osoba pozitivnih na HIV. Riječ je o opijatskim ovisnicima. Od njih petero, dvoje je oboljelo od AIDS-a i liječeno je na Infektivnoj klinici. Posljednji pacijent, heroinski ovisnik, koji je bio zaražen HIV-om registriran je 2013.

Tuzla: 13 osoba na terapiji

U tuzlanskom savjetovalištu ove godine registrirano je pet osoba zaraženih HIV-om. Jedna osoba je s područja TK, dvije su iz Hrvatske te po jedna iz RS i Makedonije. Nakon dijagnosticiranja infekcije, osobe iz RS, Makedonije i Hrvatske nisu se više pojavile u tuzlanskom savjetovalištu.

Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla 13 osoba prima antiretrovirusnu terapiju, a zaraženih HIV-om na širem području tuzlanske regije je oko 30.